środa, 5 września 2018

Sałatka z pomidorów i mozzarelli z kwiatami cukinii


Składniki (2 porcje):
1 łyżka oliwy
1 mała cukinia pokrojona w plasterki
6-8 kwiatów cukinii bez środków (jeśli nie mamy, to pomijamy)
po dużej garści pomidorków koktajlowych różnych odmian na każdą porcję
1 opakowanie małych kulek mozzarelli buffala (z bawolego mleka)
8 kawałków suszonych pomidorów
garść liści bazylii (różne gatunki)
sól morska w płatkach
pieprz
oliwa z oliwek do polania



Sposób przygotowania:
  1. Podgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż na niej plastry cukinii, powinny być lekko chrupiące, pod koniec dodaj na chwilę kwiaty cukinii, odłóż na ręcznik papierowy do ostygnięcia. 
  2. Pomidorki przekrój na połówki, wymieszaj z kulkami mozzarelli i suszonymi pomidorami, dodaj kawałki cukinii.
  3. Sałatkę rozłóż na talerze, na wierzchu ułóż kwiaty cukinii i liście bazylii. Posyp solą i pieprzem i polej oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz