piątek, 23 listopada 2018

Sernik korzenno-dyniowy z sosem toffie


Składniki (na tortownicę o średnicy 24-25 cm):
spód:
200 g ciasteczek korzennych
50 g gorzkiej czekolady
70 g masła
1 łyżka kakao
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
1 kg twarogu z wiaderka
ok. 850 g surowej dyni lub 1,5 szklanki gotowego musu z pieczonej dyni
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki cukru pudru
5 jajek
2 żółtka
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
½ szklanki kremówki

sos toffie:
150g cukru
90ml wody
90 ml kremówki 30%
30 g masła



Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mus z dyni. Dynię (ze skórą) pokrój na małe kawałki, poukładaj na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz do miękkości, tj. ok. 30 minut. Po przestudzeniu miąższ oddziel od skóry i zmiksuj na pure. 
  2. Przygotuj spód. Ciasteczka pokrusz lub zmiel, masło z czekoladą lekko podgrzej do rozpuszczenia i dodaj do pokruszonych ciastek, wsyp kakao i cynamon, wymieszaj. 
  3. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na dno tortownicy wysyp mieszankę ciasteczkową, rozłóż ją równą warstwą i dobrze dociśnij do dna tortownicy. Wstaw do lodówki. 
  4. Ser przełóż do miski robota kuchennego, dodaj mus dyniowy, skórkę z pomarańczy, mąkę, cukier z wanilią, cynamon i cukier puder. Wymieszaj na niskich obrotach miksera. 
  5. Dodawaj po kolei jajka, a potem żółtka mieszając tylko tyle, żeby składniki połączyły się. 
  6. Na koniec dodaj mleko skondensowane i kremówkę, wymieszaj do połączenia składników. 
  7. Masę serową wylej na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175° C na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120° C i piecz dalej jeszcze przez 1godzinę i 45 minut. 
  8. Gdy ciasto się piecze przygotuj sos toffie. Cukier wraz z wodą umieść w rondelku i podgrzewaj do zagotowania, zmniejsz ogień i poczekaj, aż zawartość rondelka zacznie „bąbelkować” i nabierze lekko złotego koloru. Wtedy zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę i ponownie lekko podgrzej do całkowitego połączenia się składników.

Gotowy sernik pozostaw na godzinę w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmij, poczekaj, aż całkowicie ostygnie i wynieś do chłodu lub wstaw do lodówki, aby dobrze stężał. Przed podaniem polej porcje sernika sosem toffie, można przedtem go udekorować kawałkami orzechów włoskich.