Składniki
(na tortownicę o średnicy 24-25 cm):
spód:
200 g ciasteczek korzennych
50 g gorzkiej czekolady
70 g masła
1 łyżka kakao
1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu
masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
1 kg twarogu z wiaderka
ok. 850 g surowej dyni lub
1,5 szklanki gotowego musu z pieczonej dyni
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru z
prawdziwą wanilią
1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu
2 łyżki cukru pudru
5 jajek
2 żółtka
1 puszka słodzonego mleka
skondensowanego
½ szklanki kremówki
sos toffie:
150g cukru
90ml wody
90 ml kremówki 30%
90ml wody
90 ml kremówki 30%
30 g masła
Sposób przygotowania:
- Przygotuj mus z dyni. Dynię (ze skórą) pokrój na małe kawałki, poukładaj na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz do miękkości, tj. ok. 30 minut. Po przestudzeniu miąższ oddziel od skóry i zmiksuj na pure.
- Przygotuj spód. Ciasteczka pokrusz lub zmiel, masło z czekoladą lekko podgrzej do rozpuszczenia i dodaj do pokruszonych ciastek, wsyp kakao i cynamon, wymieszaj.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na dno tortownicy wysyp mieszankę ciasteczkową, rozłóż ją równą warstwą i dobrze dociśnij do dna tortownicy. Wstaw do lodówki.
- Ser przełóż do miski robota kuchennego, dodaj mus dyniowy, skórkę z pomarańczy, mąkę, cukier z wanilią, cynamon i cukier puder. Wymieszaj na niskich obrotach miksera.
- Dodawaj po kolei jajka, a potem żółtka mieszając tylko tyle, żeby składniki połączyły się.
- Na koniec dodaj mleko skondensowane i kremówkę, wymieszaj do połączenia składników.
- Masę serową wylej na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175° C na 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120° C i piecz dalej jeszcze przez 1godzinę i 45 minut.
- Gdy ciasto się piecze przygotuj sos toffie. Cukier wraz z wodą umieść w rondelku i podgrzewaj do zagotowania, zmniejsz ogień i poczekaj, aż zawartość rondelka zacznie „bąbelkować” i nabierze lekko złotego koloru. Wtedy zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę i ponownie lekko podgrzej do całkowitego połączenia się składników.
Gotowy sernik pozostaw na
godzinę w wyłączonym piekarniku, następnie wyjmij, poczekaj, aż całkowicie
ostygnie i wynieś do chłodu lub wstaw do lodówki, aby dobrze stężał. Przed
podaniem polej porcje sernika sosem toffie, można przedtem go udekorować
kawałkami orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz