Składniki (ok. 20-22 szt) :
farsz:
250 g kapusty kwaszonej
25 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
ciasto:
25 g świeżych drożdży
½ opakowania kwaśnej śmietany
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
125 g masła
1 jajko
1 łyżeczka czarnuszki lub kminku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj farsz. Kapustę zalej wodą i ugotuj do miękkości. To samo zrób z grzybami w osobnym garnku.
- Cebulę pokrój i podsmaż na maśle.
- Do odcedzonej kapusty dodaj ugotowane grzyby i podsmażoną cebulę i zmiksuj albo zmiel. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj ciasto. Drożdże dodaj do śmietany, wymieszaj i odstaw.
- Na stolnicę wysyp mąkę i sól, dodaj masło i posiekaj, aby rozdrobnić masło.
- Dodaj śmietanę z drożdżami, wszystko razem zagnieć, aby powstało jednolite ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części i każdą osobno rozwałkuj jak ciasto na pierogi (może być ciut grubsze niż na pierogi).
- Z ciasta powycinaj kółka używając szklanki lub kubka. Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu.
- Każde kółko z farszem przykryj drugim i dokładnie sklej krawędzie (można je wcześniej posmarować białkiem). Aby pierożki po upieczeniu były zgrabne, można na tym etapie odciąć nadwyżkę ciasta na „zgrzewie” używając wycinarki do pierożków z karbowanym brzegiem lub zwykłej szklanki.
- Pierożki umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziarnami czarnuszki lub kminku.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz ok. 20 minut, aż pierożki zrobią się rumiane.
Gotowe pierożki podaj do barszczu lub zupy grzybowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz