poniedziałek, 17 grudnia 2018

Pieczone pierożki z farszem z kapusty i grzybów do barszczu wigilijnego



Składniki (ok. 20-22 szt) :

farsz:
250 g kapusty kwaszonej
25 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki)
1 średniej wielkości cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz

ciasto:
25 g świeżych drożdży
½ opakowania kwaśnej śmietany
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
125 g masła
1 jajko
1 łyżeczka czarnuszki lub kminku


Sposób przygotowania:


  1. Przygotuj farsz. Kapustę zalej wodą i ugotuj do miękkości. To samo zrób z grzybami w osobnym garnku. 
  2. Cebulę pokrój i podsmaż na maśle. 
  3. Do odcedzonej kapusty dodaj ugotowane grzyby i podsmażoną cebulę i zmiksuj albo zmiel. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  4. Przygotuj ciasto. Drożdże dodaj do śmietany, wymieszaj i odstaw. 
  5. Na stolnicę wysyp mąkę i sól, dodaj masło i posiekaj, aby rozdrobnić masło. 
  6. Dodaj śmietanę z drożdżami, wszystko razem zagnieć, aby powstało jednolite ciasto. 
  7. Ciasto podziel na 3 części i każdą osobno rozwałkuj jak ciasto na pierogi (może być ciut grubsze niż na pierogi). 
  8. Z ciasta powycinaj kółka używając szklanki lub kubka. Na każde kółko nałóż łyżeczkę farszu. 
  9. Każde kółko z farszem przykryj drugim i dokładnie sklej krawędzie (można je wcześniej posmarować białkiem). Aby pierożki po upieczeniu były zgrabne, można na tym etapie odciąć nadwyżkę ciasta na „zgrzewie” używając wycinarki do pierożków z karbowanym brzegiem lub zwykłej szklanki. 
  10. Pierożki umieść na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp ziarnami czarnuszki lub kminku. 
  11. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz ok. 20 minut, aż pierożki zrobią się rumiane.

Gotowe pierożki podaj do barszczu lub zupy grzybowej.