Składniki (2 porcje)
2 filety z kurczaka średniej
wielkości
sól
odrobina mąki
1 jajko
panierka:
50 g wędzonego boczku
30 g migdałów w płatkach
50 g sera cheddar (użyłam
sera cheddar Kerrygold)
3-4 utarte sucharki (lub 30g
bułki tartej)
dip:
1 owoc awokado
1 łyżka posiekanej kolendry
(lub pietruszki)
2 łyżki gęstego jogurtu
greckiego
sok z 1 limonki
sól
Sposób przygotowania:
- Od piersi z kurczaka oddziel polędwiczkę, pozostałe kawałki przekrój wzdłuż na pół i natrzyj solą.
- Przygotuj panierkę. Boczek posiekaj w bardzo drobną kostkę, migdały posiekaj na drobniejsze kawałki, ser utrzyj na drobnej tarce. Wszystko połącz z utartymi sucharkami lub bułką tartą i dobrze wymieszaj ręką rozdzielając ewentualne grudki.
- Porcje kurczaka posyp mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz grubą warstwą panierki.
- Mięso poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, lekko dociśnij panierkę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200° C i piecz 20-25 minut zależnie od grubości kawałków.
- Gdy mięso się piecze, przygotuj dip. Awokado obierz, oddziel od pestki i umieść w wysokim naczyniu, dodaj kolendrę i zmiksuj blenderem na pastę. Dodaj jogurt oraz sok z limonki i sól do smaku i wymieszaj.
Gotowe kąski kurczaka podaj z dipem z awokado.
Dobrym dodatkiem będą np. frytki z batatów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz