wtorek, 12 lutego 2019

Kąski z kurczaka w cheddarowo-migdałowej panierce


Składniki (2 porcje)
2 filety z kurczaka średniej wielkości
sól
odrobina mąki
1 jajko

panierka:
50 g wędzonego boczku
30 g migdałów w płatkach
50 g sera cheddar (użyłam sera cheddar Kerrygold)
3-4 utarte sucharki (lub 30g bułki tartej)

dip:
1 owoc awokado
1 łyżka posiekanej kolendry (lub pietruszki)
2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
sok z 1 limonki
sól


Sposób przygotowania:

  1. Od piersi z kurczaka oddziel polędwiczkę, pozostałe kawałki przekrój wzdłuż na pół i natrzyj solą. 
  2. Przygotuj panierkę. Boczek posiekaj w bardzo drobną kostkę, migdały posiekaj na drobniejsze kawałki, ser utrzyj na drobnej tarce. Wszystko połącz z utartymi sucharkami lub bułką tartą i dobrze wymieszaj ręką rozdzielając ewentualne grudki. 
  3. Porcje kurczaka posyp mąką, zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz grubą warstwą panierki. 
  4. Mięso poukładaj na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, lekko dociśnij panierkę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200° C i piecz 20-25 minut zależnie od grubości kawałków. 
  5. Gdy mięso się piecze, przygotuj dip. Awokado obierz, oddziel od pestki i umieść w wysokim naczyniu, dodaj kolendrę i zmiksuj blenderem na pastę. Dodaj jogurt oraz sok z limonki i sól do smaku i wymieszaj.
Gotowe kąski kurczaka podaj z dipem z awokado. Dobrym dodatkiem będą np. frytki z batatów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz