środa, 20 lutego 2019

Makaron nero di sepia z chorizo i krewetkami


Składniki (2 porcje):
makaron typu spaghetti  nero di sepia - ilość na 2 porcje
ok. 250 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo (najlepiej surowej) pokrojonej na małe kawałki
1 ząbek czosnku obrany i pokrojony
8-10 szt obranych krewetek
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
garść pomidorków koktajlowych (ok. 15 szt) przekrojonych na połówki
1 duża łyżka masła
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
utarty parmezan do posypania
czarny pieprz z młynka

Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na głębszej patelni podsmaż kawałki chorizo. Kiedy puszczą tłuszcz, przesuń je na bok, a do tłuszczu dodaj czosnek, a po chwili krewetki. Podsmażaj razem przez kilka minut.
  3. Na patelnię wlej białe wino i gotuj dalej aż ok. 3/4 wina odparuje, wtedy dodaj połówki pomidorków . Po 1-2 minutach dodaj masło i zamieszaj do rozpuszczenia. Sos gotowy.
  4. Makaron wyłóż na talerze, polej sosem, posyp posiekaną natką i utartym parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz