piątek, 1 marca 2019

Marokański tadżin (tagine) z kurczaka pieczony w piekarniku


Jak się przyjęło w Maroku, potrawę tagine przygotowuje się w specjalnym naczyniu o takiej samej nazwie - tagine. Prawdziwy marokański garnek do tagine wykonany jest z gliny i ma specjalny, stożkowaty kształt, który wpływa na sposób cyrkulacji pary w naczyniu. Tagine używa się na piecu lub na otwartym ogniu, na węglu drzewnym, co wygląda bardzo stylowo, a nawet hipstersko, ale zakładam, że mało kto z Was ma po pierwsze prawdziwy tagine, po drugie, możliwość przyrządzania tego dania na otwartym ogniu, poniżej podaję więc, jak przygotować tagine w piekarniku. Ja piekłam go w okrągłym garnku rzymskim (tym, który używam do pieczenia chleba), czyli glinianym garnku z głęboką przykrywką, ale można, myślę, zastosować też inne naczynie żaroodporne . Niech Was nie przeraża ilość składników, to prawie same przyprawy, dzięki nim tagine będzie miał niespotykany smak i całe bogactwo bliskowschodnich aromatów.

Składniki (4 porcje):
ok. 1 kg kurczaka w dużych kawałkach (albo 750 g samych piersi, każda pokrojona na ok. 6 kawałków)

marynata:
2 małe kiszone cytryny (jeśli nie mamy, to 1 zwykła cytryna)
3 łyżki oliwy
1 duża cebula pokrojona w piórka
3 rozgniecione ząbki czosnku 
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
kawałek kory cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego)
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka przyprawy ras-el-hanout (jeśli nie masz, to pomiń)
1/2 łyżeczki zataru
1 łyżeczka pasty harissa
kawałek utartego imbiru (ok. 2 cm)
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanej pietruszki

dodatkowo:
1 kubek bulionu drobiowego lub warzywnego
ok. 10 suszonych moreli
garść zielonych oliwek (najlepiej bez pestek)
świeża zielenina do posypania (kolendra, mięta)
garść migdałów uprażonych na suchej patelni)
małe opakowanie greckiego jogurtu


Sposób przygotowania:
  1. Miąższ kiszonych cytryn posiekaj (jeśli nie masz kiszonych, kawałki zwykłej cytryny dodaj do potrawy na wierzch przed samym pieczeniem).
  2. Kiszone cytryny wymieszaj ze wszystkimi składnikami marynaty. Dodaj kawałki kurczaka, wymieszaj, aby mięso dobrze okryło się marynatą, szczelnie przykryj i wstaw na całą noc do lodówki.
  3. Pieczenie. Sposób 1: piekarnik nagrzej do 200° C. Zamarynowane mięso przełóż do naczynia, w którym będzie się piekło i wstaw do piekarnika na 10 minut bez przykrycia. Po tym czasie podlej mięso bulionem, przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 150° C i piecz jeszcze ok. 1 h 45 min. Sposób 2: piekarnik nagrzej do 150° C. Wyjmij  kawałki mięsa z marynaty, obsmaż na patelni, przełóż do naczynia, w którym tagine ma się piec, podlej rosołem, przykryj i wstaw do pieca i piecz ok. 1,5 h. (podaję przybliżony czas, bo, jeśli mamy same filety, mięso upiecze się szybciej). W sposobie 2. potrzebujemy dodatkowo trochę oleju do obsmażenia mięsa.
  4. Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia dodaj oliwki oraz morele, wymieszaj i wstaw z powrotem do pieca. 
  5. Gotowy tagine podaj posypany dużą ilością zieleniny oraz prażonymi migdałami. Najlepszymi dodatkami będą grecki jogurt oraz kuskus lub bulguru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz