Składniki (na 32 szt):
ciastka:
85 g płatków migdałowych
85 g wiórków kokosowych
1,5 szklanki mąki
125 g miękkiego solonego masła (jeśli używasz masła niesolonego, dodaj 1/2 łyżeczki soli)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
ciastka:
85 g płatków migdałowych
85 g wiórków kokosowych
1,5 szklanki mąki
125 g miękkiego solonego masła (jeśli używasz masła niesolonego, dodaj 1/2 łyżeczki soli)
½ szklanki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
karmel:
300g cukru
100 g wody
120 g śmietany kremówki
70 g solonego masła (użyłam solonego masła Kerrygold)
karmel:
300g cukru
100 g wody
120 g śmietany kremówki
70 g solonego masła (użyłam solonego masła Kerrygold)
do
dekoracji:
32 połówki orzechów pekan lub migdałów
Sposób przygotowania:
- Kokos i migdały wysyp na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150° C na 15 minut (kokos i migdały powinny nabrać złotego koloru).
- Zrumienione migdały i kokos przesyp do blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Masło i cukier utrzyj ręcznie lub mikserem, dodaj esencję waniliową oraz jajko i ponownie utrzyj do połączenia składników.
- Do masła dodaj teraz suche składniki i zagnieć jednolite ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut.
- Cukier przeznaczony na karmel wsyp do rondelka i dodaj wodę. Zagotuj i trzymaj na średnim ogniu cały czas gotując, ale nie mieszając.
- Po odparowaniu wody karmel zacznie zmieniać kolor. Kiedy zrobi się wyraźnie bursztynowy zdejmij z ognia i dodaj śmietanę, wymieszaj i ponownie podgrzej mieszając aż do uzyskania jednorodnej, aksamitnej konsystencji.
- Na koniec dodaj masło i zamieszaj do rozpuszczenia. Karmel będzie dość płynny, ale zgęstnieje po ostygnięciu.
- Ciasto wyjmij z lodówki, podziel na 2 równe części, z każdej połówki uformuj wałek o średnicy ok. 4-5 cm, podziel go na 2 połowy, każdą połowę ponownie podziel na pół, każdy powstały kawałek podziel na cztery części. W ten sposób z całej porcji ciasta otrzymasz 32 ciasteczka równej wielkości.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę wielkości dużego orzecha. Kulki układaj na blaszce lekko spłaszczając.
- Trzonkiem tłuczka wykonaj w ciasteczkach zagłębienia tworząc tym samym miejsce na karmel (ciasteczka lekko popękają, ale to tylko doda im urody).
- Blachę wstaw do nagrzanego pieca i piecz 10-12 minut w temperaturze 180° C.
- Zanim ciastka całkowicie ostygną nałóż w zagłębienia po łyżeczce karmelu. Dodatkowo można posypać płatkami soli morskiej lub ozdobić połówkami orzechów albo migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz