Składniki (2 porcje):
karmelizowana cebula:
5 małych czerwonych cebul
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki cukru
3 łyżki octu balsamicznego
spora garść poszatkowanej czerwonej kapusty
2 główki czerwonej cykorii
2 czerwone pomarańcze obrane i pokrojone w poprzek na plastry
garść liści mięty
2 łyżki pestek granatu
2 łyżki prażonych przechów laskowych
1/2 opakowania owczej fety
sól, ocet balsamiczny
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z czerwonej pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki sumaku
szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Przygotuj karmelizowane cebulki. Cebulę obierz i przekrój w poprzek na pół. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj koper włoski i cukier, ułóż cebulę przecięciem w dół i podsmaż, podlej octem, przykryj i duś ok. 10 minut. Odkryj, poczekaj, aż reszta płynu odparuje i odstaw do ostygnięcia.
- Kapustę posól i skrop octem balsamicznym i odstaw.
- W misce umieść liście cykorii, kawałki pomarańczy, miętę, pestki granatu, kapustę i cebulki. Wymieszaj i rozłóż na porcje.
- Składniki sosu umieść w słoiku, zakręć i dobrze potrząśnij kilka razy, aż sos nabierze konsystencji emulsji.
- Porcje sałatki posyp orzechami i pokruszoną fetą i polej sosem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz