czwartek, 21 marca 2019

Tom kha kai czyli tajska zupa z kurczaka z mlekiem kokosowym, wersja 2


Składniki (4 porcje):
3 - 4 łodyżki trawy cytrynowej (tylko białe części)
kawałek obranego galangalu (ok. 4-5 cm) lub 1 czubata łyżka przecieru z galangalu
3 szklanki mleka kokosowego (ok. 750 ml)
4 szalotki pokrojone na ćwiartki
3 - 4 łyżki sosu rybnego
500 g kurczaka bez kości i bez skóry (mogą być same piersi) pokrojonego na małe kawałki
1 łyżka cukru palmowego
6 suszonych liści limonki kafir
garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
150 g azjatyckich grzybów słomkowych lub pieczarek pokrojonych na mniejsze kawałki
1 papryczka chilli drobno pokrojona + więcej do podania
sok z 1 limonki
świeże liście kolendry do podania


 Sposób przygotowania:
  1. Trawę cytrynowa zbij lekko tłuczkiem jak kotlety i zwiąż nitką w jedną paczuszkę razem z galangalem.
  2. W dużym garnku umieść mleko kokosowe i dodaj paczuszkę z trawy cytrynowej i galangalu oraz szalotki i sos rybny. Doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
  3. Dodaj kurczaka, cukier, liście limonki i gotuj na małym ogniu przez 5 minut (lub do czasu, aż mięso będzie ugotowane) mieszając.
  4.  Dodaj pomidorki i grzyby i gotuj jeszcze tylko 2 minuty (pomidorki nie mogą się rozgotować).
  5. W ostatniej chwili dodaj posiekane chilli oraz sok z limonki i zestaw zupę z ognia.
  6. Spróbuj zupę i, jeśli trzeba, dopraw jeszcze dodatkową ilością soku z limonki i sosu rybnego.
  7. Podaj zupę posypaną świeżą kolendrą i dodatkową porcją chilli (przed podaniem usuń z zupy wiązkę z trawy cytrynowej i galangalu).
Galangal jest niezbędny w tej zupie, więc w razie problemów z kupnem świeżego galangalu lub przecieru z galangalu, można będzie go zastąpić gotową przyprawą do zupy tom khaa, która jest dostępna w większych marketach na półce z produktami azjatyckimi. W tym przypadku należy jednak zmniejszyć o połowę ilość trawy cytrynowej oraz liści kafiru.
Tę zupę można również ugotować zastępując kurczaka białą rybą lub krewetkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz