Składniki (4 porcje):
3 - 4 łodyżki trawy cytrynowej (tylko białe części)
kawałek obranego galangalu (ok. 4-5 cm) lub 1 czubata łyżka przecieru z galangalu
3 szklanki mleka kokosowego (ok. 750 ml)
4 szalotki pokrojone na ćwiartki
3 - 4 łyżki sosu rybnego
500 g kurczaka bez kości i bez skóry (mogą być same piersi) pokrojonego na małe kawałki
1 łyżka cukru palmowego
6 suszonych liści limonki kafir
garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
150 g azjatyckich grzybów słomkowych lub pieczarek pokrojonych na mniejsze kawałki
1 papryczka chilli drobno pokrojona + więcej do podania
sok z 1 limonki
świeże liście kolendry do podania
Sposób przygotowania:
- Trawę cytrynowa zbij lekko tłuczkiem jak kotlety i zwiąż nitką w jedną paczuszkę razem z galangalem.
- W dużym garnku umieść mleko kokosowe i dodaj paczuszkę z trawy cytrynowej i galangalu oraz szalotki i sos rybny. Doprowadź do zagotowania na średnim ogniu.
- Dodaj kurczaka, cukier, liście limonki i gotuj na małym ogniu przez 5 minut (lub do czasu, aż mięso będzie ugotowane) mieszając.
- Dodaj pomidorki i grzyby i gotuj jeszcze tylko 2 minuty (pomidorki nie mogą się rozgotować).
- W ostatniej chwili dodaj posiekane chilli oraz sok z limonki i zestaw zupę z ognia.
- Spróbuj zupę i, jeśli trzeba, dopraw jeszcze dodatkową ilością soku z limonki i sosu rybnego.
- Podaj zupę posypaną świeżą kolendrą i dodatkową porcją chilli (przed podaniem usuń z zupy wiązkę z trawy cytrynowej i galangalu).
Tę zupę można również ugotować zastępując kurczaka białą rybą lub krewetkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz