środa, 3 kwietnia 2019

Muszle makaronowe z ricottą, szpinakiem i suszonymi pomidorami


Składniki (25 muszli - 4 porcje):
25 dużych muszli makaronowych
100 g świeżego szpinaku
1 strączek papryki pepperoni
100 g pomidorów suszonych osuszonych z zalewy
garść świeżych ziół (bazylia i oregano)
1 - 2 zabki czosnku
360 g serka wiedeńskiego lub ricotty
100 g utartego sera cheddar (użyłam sera cheddar vintage Kerrygold) plus więcej do posypania
sól i pieprz
1 butelka (700 ml) passaty pomidorowej



Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj muszle zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 
  2. Szpinak sparz na sitku wrzątkiem, odciśnij i drobno posiekaj. 
  3. Pepperoni i pomidory suszone pokrój drobno, zioła i czosnek posiekaj. 
  4. Serek wiedeński lub ricottę przełóż do miski, dodaj szpinak, pepperoni, pomidory i zioła i dobrze wymieszaj widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj utarty cheddar i ponownie wymieszaj. 
  5. Spróbuj, czy sos pomidorowy wymaga doprawienia. Ten, którego użyłam był dostatecznie słony, zawierał bazylię i czosnek, więc nie wymagał doprawiania, ale jeśli użyjecie innego, to należy go doprawić po swojemu – odrobiną czosnku, świeżego lub suszonego oregano i solą. 
  6. Dużą formę do zapiekania wysmaruj oliwą, następnie na dnie rozprowadź sos pomidorowy. 
  7. Ugotowane i przestudzone muszle nadziewaj farszem umieszczając w każdej z nich czubatą łyżeczkę nadzienia. Muszle układaj na sosie pomidorowym, po zakończeniu muszle powinny być zanurzone w sosie mniej więcej do połowy wysokości. Posyp pozostałym serem.
  8. Naczynie z muszlami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekaj około 20 minut lub do czasu aż ser na wierzchu się stopi lub nawet lekko zrumieni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz