Składniki ( z podanych składników wychodzi 1 tarta w okrągłej formie lub 1 tarta w prostokątnej formie oraz 3 małe tartaletki):
ciasto:
210 g mąki
150 g masła
25 g cukru pudru
20 g kakao
1 żółtko
1 -2 łyżki zimnej wody
nadzienie:
200 g kremówki
70 g miodu
1 żółtko
200 g gorzkiej czekolady
40 g miękkiego masła
1/2 - 3/4 szklanki wiśni z syropu (albo mrożonych, a w sezonie świeżych)
do dekoracji:
1 mała garść prażonych płatków kokosa
1 łyżka posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
- Mąkę umieść w misce, dodaj posiekane masło i zacznij zarabiać ręką.
- Dodaj cukier puder i kakao, następnie żółtko i wodę, zagniataj dalej, aż ciasto będzie jednolite.
- Ciastem wyłóż formę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto przed pieczeniem przykryj papierem do pieczenia i wysyp ziarnami fasoli, aby zapobiec wyrastaniu.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C, po 10 minutach zdejmij papier z fasolkami i piecz jeszcze 5-7 minut, aż ciasto będzie dopieczone.
- W rondelku zagotuj śmietanę, dodaj miód i zamieszaj do jego rozpuszczenia. Odstaw, aby lekko przestygła.
- Do śmietany dodaj rozmącone żółtko, wymieszaj, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Na koniec dodawaj po trochu miękkie masło mieszając regularnie do uzyskania aksamitnej trufli.
- Spód tarty posmaruj cienką warstwą trufli, na niej poukładaj dokładnie osączone z syropu wiśnie i przykryj pozostałą ilością masy czekoladowej.
- Udekoruj bakaliami, jakie lubisz, ja użyłam prażonych płatków kokosa i posiekanych pistacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz