Składniki (10 porcji):
5 dużych jajek
250 g łuskanego zielonego groszku (można użyć mrożonego)
garść świeżych, mieszanych ziół (u mnie była to bazylia i szczypiorek
czosnkowy)
½ ząbka czosnku
2 łyżki utartego cheddara (użyłam cheddara Kerrygold)
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
małe listki do dekoracji, np. rzeżucha, trybula, kiełki
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo pilnując, aby nie popękały.
- Groszek ugotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do dużej miski z zimną wodą i kostkami lodu (to pozwoli mu zachować ładny, intensywnie zielony kolor).
- Zioła i czosnek posiekaj.
- Przestudzone jajka obierz i przekrój w poprzek na 2 połówki, z których delikatnie usuń żółtka.
- W wysokim naczyniu umieść żółtka, groszek, posiekane zioła z czosnkiem oraz cheddar i zblenduj wszystko razem na pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę śmietany. Pastę dopraw solą i pieprzem.
- Połówki jajek wypełnij pastą groszkową używając do tego rękawa cukierniczego lub szprycy do dekoracji ciast. Wierzch można udekorować listkami rzeżuchy, ja wykorzystałam do tego celu trybulę. Alleluja!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz