To jest babka, która jest wilgotna, pulchna i
ma nieziemsko żółty kolor pochodzący z magicznego składnika, jakim jest w tym
przypadku przecier z mango, który, dodatkowo, odpowiada za jej egzotyczny smak.
Przy tym wszystkim jest nieszczególnie pracochłonna, a tajemnicą udanego
wypieku jest użycie składników o temperaturze pokojowej oraz ograniczenie do
minimum czynności mieszania. Żurawiny w przepisie można zastąpić rodzynkami
albo, jeszcze ciekawiej, orzeszkami pistacjowymi. Zamiast lukru, można, z
kolei, użyć polewy z gorzkiej czekolady. Jestem pewna, że każda z tych wersji
będzie szlagierem. A więc, kto chętny na wielkanocną odmianę?
Składniki:
170 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy (użyłam masła
Kerrygold)
bułka tarta do wysypania formy
180 g cukru pudru
3 jajka roz. L
375 g przesianej mąki tortowej (najlepiej przesiać razem z proszkiem do
pieczenia)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka esencji
waniliowej
380 g pulpy z mango (pulpa z mango alfonso w puszce dostępna jest w
dużych marketach)
1 łyżka soku z cytryny
garść suszonej żurawiny (w sezonie może być świeża, ja użyłam mrożonej)
do wykończenia:
lukier z 4 łyżek cukru pudru i odrobiny wrzątku
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
1 łyżka posiekanej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Formę do babki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą.
- Masło umieść w misce i ubijaj trzepaczką lub mikserem stopniowo dodając cukier puder. Ubite masło powinno być jasne i pulchne.
- Do ubitego masła zacznij dodawać po 1 jajku oraz po 1 łyżce mąki. Mieszaj tylko tyle, ile trzeba do połączenia składników.
- Dodaj pulpę z mango połączoną z sokiem z cytryny, krótko zamieszaj.
- Dodaj pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem z prawdziwą wanilią i ponownie zamieszaj tylko do połączenia składników.
- Delikatnie wmieszaj żurawiny.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C. Czas pieczenia, to 1 godzina lub do momentu tzw. „suchego patyczka”.
- Po przestudzeniu przełóż babkę na talerz, polukruj i posyp posiekanymi płatkami migdałowymi i żurawiną.
Kolor na prawdę ma fantastyczny :) U mnie na pewno pojawiłaby się z polewą czekoladową :)
OdpowiedzUsuńAmazing recipe and photo!
OdpowiedzUsuń