piątek, 19 kwietnia 2019

Babka z mango i żurawiną



To jest babka, która jest wilgotna, pulchna i ma nieziemsko żółty kolor pochodzący z magicznego składnika, jakim jest w tym przypadku przecier z mango, który, dodatkowo, odpowiada za jej egzotyczny smak. Przy tym wszystkim jest nieszczególnie pracochłonna, a tajemnicą udanego wypieku jest użycie składników o temperaturze pokojowej oraz ograniczenie do minimum czynności mieszania. Żurawiny w przepisie można zastąpić rodzynkami albo, jeszcze ciekawiej, orzeszkami pistacjowymi. Zamiast lukru, można, z kolei, użyć polewy z gorzkiej czekolady. Jestem pewna, że każda z tych wersji będzie szlagierem. A więc, kto chętny na wielkanocną odmianę?

Składniki:
170 g miękkiego masła + trochę do wysmarowania formy (użyłam masła Kerrygold)
bułka tarta do wysypania formy
180 g cukru pudru
3 jajka roz. L
375 g przesianej mąki tortowej (najlepiej przesiać razem z proszkiem do pieczenia)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
380 g pulpy z mango (pulpa z mango alfonso w puszce dostępna jest w dużych marketach)
1 łyżka soku z cytryny
garść suszonej żurawiny (w sezonie może być świeża, ja użyłam mrożonej)


do wykończenia:
lukier z 4 łyżek cukru pudru i odrobiny wrzątku
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
1 łyżka posiekanej żurawiny


Sposób przygotowania:
  1. Formę do babki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz bułką tartą. 
  2. Masło umieść w misce i ubijaj trzepaczką lub mikserem stopniowo dodając cukier puder. Ubite masło powinno być jasne i pulchne. 
  3. Do ubitego masła zacznij dodawać po 1 jajku oraz po 1 łyżce mąki. Mieszaj tylko tyle, ile trzeba do połączenia składników. 
  4. Dodaj pulpę z mango połączoną z sokiem z cytryny, krótko zamieszaj. 
  5. Dodaj pozostałą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cukrem z prawdziwą wanilią i ponownie zamieszaj tylko do połączenia składników. 
  6. Delikatnie wmieszaj żurawiny. 
  7. Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170° C. Czas pieczenia, to 1 godzina lub do momentu tzw. „suchego patyczka”. 
  8. Po przestudzeniu przełóż babkę na talerz, polukruj i posyp posiekanymi płatkami migdałowymi i żurawiną. 


2 komentarze:

  1. Kolor na prawdę ma fantastyczny :) U mnie na pewno pojawiłaby się z polewą czekoladową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Amazing recipe and photo!

    OdpowiedzUsuń