niedziela, 9 czerwca 2019

Marynowane szparagi, burrata i gremolata z magicznym składnikiem


Letnie upały zaczęły się w tym roku wcześniej niż kalendarzowe lato i chyba zanosi się na śródziemnomorskie klimaty. I, podobnie jak w czterech minionych latach, ucieknę na wakacje tam, gdzie chłodno i rześko, a woda w morzu bardziej lodowata niż w Bałtyku. Zanim jednak przyjdzie ten moment trzeba przeżyć gorączkę, która właśnie nastała, a jedną z rzeczy, których najbardziej nie lubię przy takiej pogodzie jest gotowanie gorących obiadów. Nie lubię, więc nie gotuję. W takie dni najbardziej odpowiadają mi sałatki z sezonowych warzyw połączone z serami, bulgurem lub wędzonymi rybami, czyli lekkie, letnie jedzenie na zimno. Mam cichą nadzieję, że tą sałatką z marynowanych szparagów uda mi się Was zarazić, bo bez wielkiego zachodu stanowi ona świeży, orzeźwiający posiłek na gorący w tym roku sezon szparagowy.

Składniki (2 porcje):
1 pęczek cienkich szparagów
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka oliwy
2 kulki sera burrata (lub mozarella)

gremolata:
skórka otarta z 1 cytryny
1 ząbek czosnku obrany i drobno posiekany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 - 5 filecików anchovies roztartych na pastę
2-3 łyżki oliwy
szczypta soli

do podania:
papryczka chilli
ewentualnie jadalne kwiaty


 Sposób przygotowania:
  1. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki, włóż do gotującej, posolonej wody na 2 minuty (jeśli są grubsze niż moje, to na 3-4 minuty). Po tym czasie wyjmij szparagi i przepłucz je lodowatą wodą, to pozwoli im zachować jędrność i piękny, zielony kolor.
  2. Połącz skórkę i sok z cytryny, ocet oraz oliwę. W tej mieszance zamarynuj szparagi (min. 15 min.)
  3. Wymieszaj wszystkie składniki gremolaty.
  4. Szparagi ułóż na talerzu, na wierzchu umieść burratę lub mozarellę, polej ją gremolatą i posyp kawałeczkami chilli. I tyle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz