piątek, 7 czerwca 2019

Stek wołowy ze smażonymi szparagami i masłem pistacjowym


 Składniki (4 porcje):
2 steki wołowe z antrykotu o wadze ok. 300 g każdy
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki sosu Worcestershire
gruba sól morska
pieprz mielony
2 pęczki zielonych szparagów
odrobina oliwy

masło pistacjowe:
100 g masła (użyłam masła Kerrygold)
50 g obranych pistacji
ok. 10 liści świeżej bazylii (lub innych ziół)
½ ząbka czosnku
szczypta płatków chili
1 łyżeczka soku z cytryny
sól





Sposób przygotowania:

  1. Steki oczyść z kawałków tłuszczu, natrzyj posiekanym rozmarynem i zamarynuj w sosie Worcestershire. Odstaw na minimum godzinę. 
  2. Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Pistacje drobno posiekaj razem z bazylią i czosnkiem następnie dodaj wszystko do masła. Dodaj także płatki chili, sok z cytryny i sól. Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki. 
  3. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i osusz ręcznikiem papierowym. 
  4. Dużą patelnię posmaruj oliwą, postaw na średnim ogniu, umieść na niej szparagi i podsmażaj przewracając kilka razy. Jeśli chcesz upiec szparagi na grillu, posmaruj je cienko oliwą i poukładaj na tackach. Smażenie na patelni lub pieczenie na grillu trwa odrobinę dłużej niż gotowanie szparagów, ale 10 minut powinno wystarczyć. Gdy szparagi są gotowe (al dente) zdejmij z ognia i posyp solą. 
  5. Steki wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posmaruj odrobiną oliwy. Piecz na ostrym ogniu (na patelni lub na grillu) 4 minuty z każdej strony, następnie zdejmij steki z ognia, posyp solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka minut, aby „odpoczęły”. 
  6. Steki pokrój w grube plastry i podaj ze szparagami. Dodaj sporą porcję masła pistacjowego, które jest wspaniałym dodatkiem nie tylko do mięsa, ale także do szparagów.

1 komentarz: