Składniki (4 porcje):
2 steki wołowe z antrykotu o
wadze ok. 300 g każdy
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki sosu Worcestershire
gruba sól morska
pieprz mielony
2 pęczki zielonych szparagów
odrobina oliwy
masło pistacjowe:
100 g masła (użyłam masła
Kerrygold)
50 g obranych pistacji
ok. 10 liści świeżej bazylii
(lub innych ziół)
½ ząbka czosnku
szczypta płatków chili
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
Sposób przygotowania:
- Steki oczyść z kawałków tłuszczu, natrzyj posiekanym rozmarynem i zamarynuj w sosie Worcestershire. Odstaw na minimum godzinę.
- Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Pistacje drobno posiekaj razem z bazylią i czosnkiem następnie dodaj wszystko do masła. Dodaj także płatki chili, sok z cytryny i sól. Wszystko razem wymieszaj i wstaw do lodówki.
- Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i osusz ręcznikiem papierowym.
- Dużą patelnię posmaruj oliwą, postaw na średnim ogniu, umieść na niej szparagi i podsmażaj przewracając kilka razy. Jeśli chcesz upiec szparagi na grillu, posmaruj je cienko oliwą i poukładaj na tackach. Smażenie na patelni lub pieczenie na grillu trwa odrobinę dłużej niż gotowanie szparagów, ale 10 minut powinno wystarczyć. Gdy szparagi są gotowe (al dente) zdejmij z ognia i posyp solą.
- Steki wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posmaruj odrobiną oliwy. Piecz na ostrym ogniu (na patelni lub na grillu) 4 minuty z każdej strony, następnie zdejmij steki z ognia, posyp solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i odstaw na kilka minut, aby „odpoczęły”.
- Steki pokrój w grube plastry i podaj ze szparagami. Dodaj sporą porcję masła pistacjowego, które jest wspaniałym dodatkiem nie tylko do mięsa, ale także do szparagów.
Piekne steki! :)
OdpowiedzUsuń