wtorek, 5 listopada 2019

Żeberka w glazurze z piwa Guinness i pieczone ziemniaki z sosem serowym


Składniki (5 porcji):
marynata:
200 ml ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)
50 ml białego octu owocowego
100 ml sosu sojowego
100 g brązowego cukru
2 posiekane strączki chili
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
kawałek imbiru utartego na tarce (kawałek wielkości kciuka)
1 mała puszeczka przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy

poza tym:
ok. 1,5 - 2 kg chudych żeberek
sól
pieprz
odrobina sezamu do posypania przed podaniem (dowolnie)

na sos serowy do ziemniaków:
2 łyżki masła
2 łyżeczki mąki
1/3 szklanki ciemnego piwa (może być też jasne)
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka musztardy
ok. 100 g utartego sera cheddar (użyłam sera cheddar Kerrygold)
sól
pieprz

na pieczone ziemniaki:
1 kg ziemniaków
gałązka rozmarynu
odrobina oliwy
sól




Sposób przygotowania:

żeberka:
  1. Połącz wszystkie składniki marynaty i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu do czasu aż marynata zmniejszy objętość i zacznie gęstnieć.
  2. Opłukane i osuszone żeberka natrzyj w całości solą oraz mielonym pieprzem i umieść w naczyniu do pieczenia mięsną stroną do góry.
  3. Posmaruj żeberka połową marynaty (najlepiej użyć do tego celu pędzelka). Formę z żeberkami przykryj folią aluminiową.
  4. Wstaw naczynie z żeberkami do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz pod przykryciem przez godzinę  lub nieco dłużej (sprawdź widelcem, żeberka powinny być już miękkie) podlewając w trakcie pieczenia powstającym z żeberek sosem.
  5. Zdejmij folię i posmaruj żeberka pozostałą marynatą.
  6. Piecz dalej już bez przykrycia przez około 20-25 minut lub do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodziło  od kości, a glazura będzie skarmelizowana, kleista i błyszcząca.
sos serowy:
  1. W rondelku podgrzej masło, dodaj mąkę i podsmaż ją mieszając nie dopuszczając do zrumienienia (kolor powinien być jasnozłoty).
  2. Zdejmij rondelek z pieca, dodaj piwo i mleko, dokładnie wymieszaj, sos nie powinien mieć grudek.
  3. Ponownie podgrzej sos dodając do niego musztardę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Na koniec dodaj ¾ ilości sera i dokładnie wymieszaj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli sos jest jeszcze dość rzadki, dodaj resztę sera, gdyby okazał się zbyt gęsty, dolej odrobię mleka.
pieczone ziemniaki:
  1. Obierz ziemniaki i pokrój na kawałki o boku ok.  2-3 cm. Opłucz zimną wodą, przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby były wszystkie przykryte. Odstaw na bok. To jest bardzo ważny etap, chodzi o wypłukanie skrobi z ziemniaków. Jeśli tego nie zrobimy, podczas smażenia na patelni ziemniaki porozpadają się, tak więc takie zalane wodą powinny postać przynajmniej godzinę. Ziemniaki odcedź i osusz.
  2. Na bardzo dużej patelni podgrzej odrobinę oliwy, dodaj igiełki rozmarynu oraz ziemniaki. Podsmażaj na średnim ogniu mieszając  często, aby smażyły się równomiernie ze wszystkich stron.
  3. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie w środku, ale chrupiące i złote na wierzchu. Jeśli ziemniaki są już miękkie, a nie są rumiane, można pod koniec nieco zwiększyć ogień.
Przed podaniem żeberka pokrój na kawałki szerokości jednej kostki. Można też je posypać odrobiną sezamu. Do żeberek podaj pieczone ziemniaki z sosem serowym oraz dowolną surówkę, na przykład z kapusty.




1 komentarz:

  1. Jimmi Oliver mógłby coś podpatrzyć i się poduczyć - wygląda lepiej niż w Kuchnia TV !

    OdpowiedzUsuń