Składniki ( 1 porcja obiadowa lub 2 porcje przystawkowe):
ok. 10-12 obranych
krewetek bez głów (najlepsze będą krewetki kalibru 16-20)
1 solidna
łyżka masła (użyłam masła Kerrygold)
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 szalotka
lub mała cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek
czosnku obrany i posiekany
sok z ½
dużej cytryny
sól i pieprz
mielony
1 kieliszek
whiskey (50-70 ml)
1 łyżka
drobno posiekanej natki pietruszki
płatki
chilli do posypania
Sposób
przygotowania:
- Krewetki opłucz, usuń jelito, opłucz ponownie i osusz ręcznikiem papierowym.
- Na patelni podgrzej masło i oliwę, dodaj szalotkę lub cebulę oraz czosnek i podsmaż na małym ogniu do zeszklenia (nie dopuść do zrumienienia).
- Dodaj sok z cytryny oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Do sosu dodaj krewetki i gotuj razem około 3 minuty.
- Wlej whiskey i zbliż do patelni zapaloną zapałkę. Sos zapali się płomieniem, a po chwili zgaśnie.
- Zdejmij patelnię z ognia wsyp posiekaną natkę, wymieszaj z krewetkami i od razu podawaj z odrobiną chilli w płatkach i ewentualnie kawałkiem cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz