środa, 29 stycznia 2020

Krewetki flambirowane w whisky



Składniki ( 1 porcja obiadowa lub 2 porcje przystawkowe):

ok. 10-12 obranych krewetek bez głów (najlepsze będą krewetki kalibru 16-20)
1 solidna łyżka masła (użyłam masła Kerrygold)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szalotka lub mała cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
sok z ½ dużej cytryny
sól i pieprz mielony
1 kieliszek whiskey (50-70 ml)
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
płatki chilli do posypania



Sposób przygotowania:

  1. Krewetki opłucz, usuń jelito, opłucz ponownie  i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni podgrzej masło i oliwę, dodaj szalotkę lub cebulę oraz czosnek i podsmaż na małym ogniu do zeszklenia (nie dopuść do zrumienienia).
  3. Dodaj sok z cytryny oraz sporą szczyptę soli i pieprzu.
  4. Do sosu dodaj krewetki i gotuj razem około 3 minuty.
  5. Wlej whiskey i zbliż do patelni zapaloną zapałkę. Sos zapali się płomieniem, a po chwili zgaśnie.
  6. Zdejmij patelnię z ognia wsyp posiekaną natkę, wymieszaj z krewetkami i od razu podawaj z odrobiną chilli w płatkach i ewentualnie kawałkiem cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz