czwartek, 6 lutego 2020

Tajskie warzywa z woka z orzeszkami nerkowca



Składniki (2 porcje):
50 g orzeszków nerkowca
2 łyżki oleju arachidowego
1 cebula obrana i pokrojona w piórka
1 obrany i rozgnieciony ząbek czosnku
kawałek obranego i drobno posiekanego imbiru (wielkości kciuka)
150 g brokułów podzielonych na małe różyczki
150 g zielonego groszku w strączkach
1 żółta lub czerwona papryka pokrojona w paseczki
1 pęczek dymki pokrojonej na 2-3 cm kawałki

sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki bulionu lub wody


Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki upraż na suchej patelni i odstaw na bok.
  2. Do woka wlej olej, dodaj imbir, czosnek oraz cebulę i podsmażaj razem  przez 1-2 minuty cały czas mieszając.
  3. Dodaj paprykę , groszek i brokuły i smaż nadal mieszając, aby warzywa się nie przypaliły. Po 3-4 minutach dodaj pokrojoną dymkę i sos powstały z połączenia wszystkich składników i smaż jeszcze chwilę do czasu aż część sosu odparuje (warzywa powinny pozostać chrupiące).
  4. Połowę orzeszków wymieszaj z warzywami, resztą posyp gotowe danie na wierzchu. Podaj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz