Składniki:
150 g prażonych orzechów laskowych
100 g migdałów w płatkach
125 g białek jaj kurzych (ok. 4 szt)
220 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 op. cukru z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania:
- Rozgnieć orzechy na niezbyt drobne kawałki i wymieszaj z płatkami migdałowymi.
- W robocie kuchennym ubij białka. Gdy są zupełnie sztywne zacznij dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Piana jest gotowa, gdy jest gładka i lśniąca, a cukier zupełnie rozpuszczony.
- Masę białkową przełóż na patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodaj orzechy, migdały, cynamon i cukier waniliowy, wymieszaj,
- Podgrzewaj białka cały czas delikatnie mieszając. Masa jest dostatecznie podgrzana, gdy zaczyna parzyć w palec.
- Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia łyżeczką układaj porcje jeszcze ciepłej masy białkowej wielkości dużego orzecha.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 20-25 minut. Ciasteczka można przechowywać nawet 2 tygodnie.
Przepis pochodzi z książki włoskiego cukiernika Giovanni Pina pt. Desery - porady cukiernika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz