piątek, 14 lutego 2020

Cynamonowo- orzechowe ciasteczka brutti ma buoni czyli brzydkie, ale pyszne



Składniki:
150 g prażonych orzechów laskowych
100 g migdałów w płatkach
125 g białek jaj kurzych (ok. 4 szt)
220 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
1 op. cukru z prawdziwą wanilią


Sposób przygotowania:
  1. Rozgnieć orzechy na niezbyt drobne kawałki i wymieszaj z płatkami migdałowymi.
  2. W robocie kuchennym ubij białka. Gdy są zupełnie sztywne zacznij dodawać partiami cukier cały czas ubijając. Piana jest gotowa, gdy jest gładka i lśniąca, a cukier zupełnie rozpuszczony.
  3. Masę białkową przełóż na patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodaj orzechy, migdały, cynamon i cukier waniliowy, wymieszaj,
  4. Podgrzewaj białka cały czas delikatnie mieszając. Masa jest dostatecznie podgrzana, gdy zaczyna parzyć w palec.
  5. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia łyżeczką układaj porcje jeszcze ciepłej masy białkowej wielkości dużego orzecha. 
  6. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 20-25 minut. Ciasteczka można przechowywać nawet 2 tygodnie.
Przepis pochodzi z książki włoskiego cukiernika Giovanni Pina pt. Desery - porady cukiernika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz