niedziela, 23 lutego 2020

Kurczak w pięciu smakach w kleistym, miodowym sosie


Składniki (2 porcje):

2 filety z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 mały strączek chili
kawałek imbiru, ok. 4 cm
1 ząbek czosnku
olej arachidowy do smażenia

sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru muscovado (dowolnie)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150-160 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

do podania:
prażone ziarna sezamu
posiekany szczypior
chili pokrojone w krążki


Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka pokrój na kawałki wielkości ok. 3 cm, natrzyj przyprawą 5 smaków. Przełóż do miski, polej sosem sojowym i wymieszaj.
  2. Obrany imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce, chili posiekaj.
  3. W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj, łącznie powinna wyjść szklanka płynu.
  4. W woku mocno podgrzej 2-3 łyżki oleju. Na gorącym oleju smaż partiami kurczaka do momentu uzyskania rumianego koloru. Kawałki kurczaka przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął  nadwyżkę tłuszczu.
  5. Po usmażeniu kurczaka dodaj do woka odrobinę oleju, jeśli trzeba, a następnie wrzuć imbir, czosnek oraz chili i krótko podsmaż.
  6. Do woka wlej świeżo zamieszany sos miodowy, zagotuj, a gry zgęstnieje, dodaj do niego kurczaka. Chwilę gotuj razem, ale tylko do podgrzania mięsa. Gotowego kurczaka podaj z ryżem, a całe danie posyp prażonym sezamem, posiekanym szczypiorem, ewentualnie kawałkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz