Składniki (2 porcje):
2 filety z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 mały strączek chili
kawałek imbiru, ok. 4 cm
1 ząbek czosnku
olej arachidowy do smażenia
sos:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru muscovado (dowolnie)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150-160 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
do podania:
prażone ziarna sezamu
posiekany szczypior
chili pokrojone w krążki
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój na kawałki wielkości ok. 3 cm, natrzyj przyprawą 5 smaków. Przełóż do miski, polej sosem sojowym i wymieszaj.
- Obrany imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce, chili posiekaj.
- W miseczce połącz wszystkie składniki sosu i dokładnie wymieszaj, łącznie powinna wyjść szklanka płynu.
- W woku mocno podgrzej 2-3 łyżki oleju. Na gorącym oleju smaż partiami kurczaka do momentu uzyskania rumianego koloru. Kawałki kurczaka przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadwyżkę tłuszczu.
- Po usmażeniu kurczaka dodaj do woka odrobinę oleju, jeśli trzeba, a następnie wrzuć imbir, czosnek oraz chili i krótko podsmaż.
- Do woka wlej świeżo zamieszany sos miodowy, zagotuj, a gry zgęstnieje, dodaj do niego kurczaka. Chwilę gotuj razem, ale tylko do podgrzania mięsa. Gotowego kurczaka podaj z ryżem, a całe danie posyp prażonym sezamem, posiekanym szczypiorem, ewentualnie kawałkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz