Składniki:
2 szklanki białej, suchej fasoli namoczonej w wodzie na noc
3 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule obrane i pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 jabłko utarte na tarce
5 łyżek płatków owsianych
1 mała garść suszonych grzybów namoczonych w wodzie
1 czubata łyżka majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego lub maggi
1/3 szklanki oleju
1 łyżka musztardy z Dijon
sól, pieprz mielony
,
Sposób przygotowania:
- Namoczoną fasolę przepłucz i ugotuj do miękkości w dużej ilości wody.
- Na patelni podgrzej 3 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij, a następnie dodaj utarte jabłko. Smaż jeszcze chwilę do czasu aż jabłko będzie miękkie.
- Ugotowaną fasolę oraz cebulę z jabłkiem umieść w jednej misce, dodaj płatki owsiane, odciśnięte z wody grzyby, wszystkie przyprawy, olej i musztardę. Wszystko razem zmiksuj blenderem albo jeszcze lepiej zmiel w maszynce. Gotową masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia tak, aby z jednego dłuższego boku wystawał kawałek wystarczający do przykrycia keksówki.
- Masę na pasztet przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i okryj wystającym kawałkiem papieru tak, aby papier nie dotykał pasztetu. Jeżeli wolisz bardziej spieczony wierzch, możesz nie okrywać, ale spieczony wierzch powoduje, że pasztet kruszy się podczas krojenia.
- Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 40-45 minut, po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż pasztet przestygnie, chwytając za brzegi papieru wyjmij pasztet z foremki, owiń i wstaw do lodówki, dopiero po porządnym schłodzeniu pokrój pasztet na plasterki.
Przepis bazowy z bloga www.jadlonomia.com z moimi udoskonaleniami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz