wtorek, 3 marca 2020

Wegański pasztet z białej fasoli


Składniki:
2 szklanki białej, suchej fasoli namoczonej w wodzie na noc
3 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule obrane i pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
1 jabłko utarte na tarce
5  łyżek płatków owsianych
1 mała garść suszonych grzybów namoczonych w wodzie
1 czubata łyżka majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego lub maggi
1/3 szklanki oleju
1 łyżka musztardy z Dijon
sól, pieprz mielony


Sposób przygotowania:
  1. Namoczoną fasolę przepłucz i ugotuj do miękkości w dużej ilości wody.
  2. Na patelni podgrzej 3 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij, a następnie dodaj utarte jabłko. Smaż jeszcze chwilę do czasu aż jabłko będzie miękkie.
  3. Ugotowaną fasolę oraz cebulę z jabłkiem umieść w jednej misce, dodaj płatki owsiane, odciśnięte z wody grzyby, wszystkie przyprawy, olej i musztardę. Wszystko razem zmiksuj blenderem albo jeszcze lepiej zmiel w maszynce. Gotową masę dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Foremkę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia tak, aby z jednego dłuższego boku wystawał kawałek wystarczający do przykrycia keksówki. 
  5. Masę na pasztet przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i okryj wystającym kawałkiem papieru tak, aby papier nie dotykał pasztetu. Jeżeli wolisz bardziej spieczony wierzch, możesz nie okrywać, ale spieczony wierzch powoduje, że pasztet kruszy się podczas krojenia.
  6. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 40-45 minut, po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż pasztet przestygnie, chwytając za brzegi papieru wyjmij pasztet z foremki, owiń i wstaw do lodówki, dopiero po porządnym schłodzeniu pokrój pasztet na plasterki.
Przepis bazowy z bloga www.jadlonomia.com z moimi udoskonaleniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz