Składniki (2 porcje):
2 małe szt pak choy'a
ok. 250 g opłukanych grzybów (najlepiej azjatyckich, ale ja użyłam miks boczniaków i pieczarek)
2 - 3 łyżki oleju arachidowego
kawałek imbiru wielkości ok. 3-4 cm obrany i utarty na tarce
2 ząbki czosnku
2 łyżki chińskiego wina ryżowego (można zastąpić czystą wódką)
2 łyżki sosu sojowego
duża garść kiełków fasoli mung (1 pudełko)
1 - 2 łyżki oleju sezamowego
do podania:
prażone ziarna sezamu
czerwone chili (dowolnie)
Sposób przygotowania:
- Obetnij końcówki (głąby) pak choya i opłucz liście. Pozostaw do obeschnięcia.
- Pokrój grzyby i wrzuć je na suchą, rozgrzaną patelnię lub do woka. Mieszając smaż "na sucho" do momentu, kiedy grzyby zaczną brązowieć (ok. 3 minuty).
- Dodaj olej arachidowy, a następnie czosnek oraz imbir i smaż na dość ostrym ogniu nie dłużej niż 1 minutę.
- Dodaj liście pak choy'a, nadal smaż mieszając przez ok. 1/2 minuty, a następnie dodaj wino ryżowe połączone z sosem sojowym. Po 1/2 minuty dodaj kiełki i smaż jeszcze tylko kolejne 1/2 minuty. Warzywa muszą pozostać chrupiące.
- Gotowe danie skrop olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu oraz kawałkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz