Składniki:
1/2 szklanki suchej ciecierzycy
1 łyżeczka sody
1 szklanka mrożonego bobu (w sezonie świeżego)
1-2 ząbki czosnku
2 - 3 łyżki pasty sezamowej tahini
otarta skórka i sok z połówki dużej cytryny
sól
1/2 szklanki lodowatej wody
do podania:
oliwa cytrynowa (lub inna)
listki mięty, trybuli lub innych ziół
płatki chili
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę zalej w misce zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia przepłucz, włóż do garnka, zalej świeżą wodą dodając sodę i ugotuj do miękkości. Przecedź i odstaw do ostygnięcia.
- Bób wrzuć na gotującą wodę i gotuj ok. 5 minut aż będzie miękki. Odcedź, przestudź i obierz.
- Ciecierzycę i bób umieść w jednej misce, dodaj obrany czosnek, tahini, skórkę i sok z cytryny i zblenduj na pastę. Pod koniec zacznij stopniowo dodawać lodowatą wodę i blenduj dalej do uzyskania idealnie kremowej konsystencji. Dopraw do smaku solą.
- Przed podaniem porcje humusu polej sporą porcją oliwy i posyp ziołami oraz płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz