piątek, 3 kwietnia 2020

Makaron z sosem bolońskim w wersji wege


Składniki (3 porcje):

2-3 łyżki oliwy
1 cebula średniej wielkości pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku obrany i rozgnieciony
1 marchewka obrana i utarta na tarce
1 łodyga selera naciowego pokrojona w drobną kostkę
1 bakłażan pokrojony w kostkę
kilka suszonych grzybów
2 wędzone śliwki
1/3 szklanki białego wina
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
1-2 łyżeczki oregano
sól, pieprz mielony
1/2 szklanki bulionu warzywnego
makaron w ilości na 3 porcje

do podania:
utarty parmezan
posiekana natka


Sposób przygotowania:
  1. W garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i doprowadź do zeszklenia. 
  2. Dodaj marchewkę i seler podsmażaj razem z cebulą i czosnkiem przez kilka minut.
  3. Dodaj bakłażan, pokruszone grzyby i pokrojone śliwki. Dolej wino, a po chwili dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki soli i oregano.
  4. Sos duś na małym ogniu do czasu aż bakłażan będzie zupełnie miękki (ok. 40 min.), w miarę potrzeb uzupełniaj sos bulionem warzywnym. Na koniec dopraw sos do smaku pieprzem i , jeśli trzeba, solą.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron.
  6. Makaron podaj z sosem i posyp utartym parmezanem i posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz