niedziela, 5 kwietnia 2020

Tagine z bakłażana i soczewicy


Składniki (3 porcje):

3 łyżki oliwy

1 duża cebula pokrojona w piórka
2 rozgniecione ząbki czosnku 
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
kawałek kory cynamonu (lub 1 łyżeczka mielonego)
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka pasty harissa
1 płaska łyżeczka soli
1 bakłażan pokrojony w kostkę
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki zielonej soczewicy

do podania:
jogurt grecki
pestki granatu
posiekana natka pietruszki i kolendra
płatki chilli
ugotowana kasza bulgur





Sposób przygotowania:

  1. W głębokiej patelni lub rondlu (albo w garnku do tagine'a) podgrzej oliwę, podsmaż do zeszklenia cebulę i czosnek, a następnie dodaj wszystkie przyprawy. Podsmażaj wszystko razem przez kilka minut aż przyprawy zaczną pachnieć.
  2. Dodaj bakłażan, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Podlej połową bulionu, zmniejsz ogień i pod przykryciem duś powoli na minimalnym ogniu przez ok. 50-60 minut.
  3. Dodaj soczewicę, resztę bulionu, zamieszaj, przykryj garnek i duś nadal na bardzo małym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aby soczewica zmiękła, ale nie rozgotowała się. 
  4. Gotowy tagine dopraw do smaku solą, jeśli trzeba. Podaj z kleksem jogurtu greckiego, pestkami granatu oraz posiekaną natką pietruszki i kolendry, ewentualnie płatkami chilli. Do tego, oczywiście, kasza bulgur.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz