piątek, 17 kwietnia 2020

Papryka faszerowana bulgurem, fetą i suszonymi pomidorami


Składniki ( 2 porcje):
2-3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
1 cebula średniej wielkości obrana i pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1/2 szklanki kaszy bulgur
100 g greckiej fety
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
2 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
2 duże czerwone papryki

do podania:
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
skórka i sok z 1/2 cytryny
sól
listki mięty
2 łyżki pestek granatu



Sposób przygotowania:
  1. Na oleju ze słoika od suszonych pomidorów podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
  2. Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. W misce połącz przestudzoną kaszę z podsmażoną cebulą i czosnkiem wraz z olejem.
  4. Dodaj utartą na tarce fetę oraz posiekane suszone pomidory, a następnie miętę, kumin i pieprz. Dokładnie wymieszaj (ponieważ zarówno feta jak i pomidory były dość słone, więc nie dodawałam już dodatkowej ilości soli).
  5. Papryki przekrój wzdłuż na połówki i usuń ze środka gniazda nasienne.
  6. Każdą połówkę papryki wypełnij dokładnie przygotowanym farszem.
  7. Nafaszerowane połówki ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-45 minut.
  8. Jogurt połącz ze skórką i sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku.
  9. Upieczone papryki podaj z sosem jogurtowym, pestkami granatu oraz listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz