Składniki ( 2 porcje):
2-3 łyżki oleju od suszonych pomidorów
1 cebula średniej wielkości obrana i pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
1/2 szklanki kaszy bulgur
100 g greckiej fety
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
2 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
2 duże czerwone papryki
do podania:
1 małe opakowanie jogurtu greckiego
skórka i sok z 1/2 cytryny
sól
listki mięty
2 łyżki pestek granatu
Sposób przygotowania:
- Na oleju ze słoika od suszonych pomidorów podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
- Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W misce połącz przestudzoną kaszę z podsmażoną cebulą i czosnkiem wraz z olejem.
- Dodaj utartą na tarce fetę oraz posiekane suszone pomidory, a następnie miętę, kumin i pieprz. Dokładnie wymieszaj (ponieważ zarówno feta jak i pomidory były dość słone, więc nie dodawałam już dodatkowej ilości soli).
- Papryki przekrój wzdłuż na połówki i usuń ze środka gniazda nasienne.
- Każdą połówkę papryki wypełnij dokładnie przygotowanym farszem.
- Nafaszerowane połówki ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-45 minut.
- Jogurt połącz ze skórką i sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku.
- Upieczone papryki podaj z sosem jogurtowym, pestkami granatu oraz listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz