Składniki (2 porcje):
2 garście rukoli lub liści szpinaku baby
3 - 4 młode buraczki ugotowane, obrane i pokrojone na ósemki
ok. 10 - 12 dużych truskawek pokrojonych na ćwiartki
1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
piklowana czerwona cebula (1 szt)
garść prażonych orzechów laskowych
mała garść liści mięty
1/3 opakowania fety
sos:
5 - 6 truskawek
3 Łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju z awokado lub orzechów włoskich
1/2 łyżeczki sumaku
szczypta soli i cukru
Sposób przygotowania:
- W małym rondelku rozgotuj truskawki dodając 2 łyżeczki wody. Gdy są zupełnie miękkie, przetrzyj je przez sitko i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszaj sos do uzyskania konsystencji emulsji.
- Składniki sałatki rozłóż na 2 miski, posyp pokruszoną fetą i polej sosem
Piklowaną czerwoną cebulę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dużą, obraną cebulę pokrój w krążki i umieść w słoiku. Zagotuj 1/3 szklanki octu jabłkowego z taką samą ilością wody dodając odrobinę soli, cukru i ulubione przyprawy (liść laurowy, kumin, koper włoski itp.). Przestudzoną zalewą zalej cebulę, słoik zakręć i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach dnia cebula nabierze różowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz