wtorek, 9 czerwca 2020

Sałatka z truskawek, awokado i grillowanych szparagów


Składniki (2 porcje):
2 garście rukoli
7-8  szt zielonych szparagów
1 łyżeczka oliwy
1 owoc awokado obrany i pokrojony
ok. 12 - 15 szt dużych truskawek pokrojonych na ćwiartki
1 czubata łyżka suszonego rokitnika lub żurawiny (bez cukru)
mała garść pistacji
1/2 opakowania sera feta

sos:
5 - 6 truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju z awokado
szczypta soli i cukru


Sposób przygotowania:
  1. Szparagi opłucz, osusz, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej lub na zwykłej patelni. Można też upiec szparagi na grillu, wtedy nie należy ich kroić przed pieczeniem, tylko po. Gotowe odstaw do przestygnięcia.
  2. Truskawki na sos rozgotuj w małym rondelku dodając 1-2 łyżeczki wody. Kiedy są zupełnie miękkie przetrzyj przez sitko i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszaj do uzyskania emulsji.
  3. W misce połącz wszystkie składniki sałatki oprócz fety. Rozłóż je na 2 porcje, posyp pokruszoną fetą i polej sosem.

1 komentarz: