Składniki (2 porcje):
2 garście rukoli
7-8 szt zielonych szparagów
1 łyżeczka oliwy
1 owoc awokado obrany i pokrojony
ok. 12 - 15 szt dużych truskawek pokrojonych na ćwiartki
1 czubata łyżka suszonego rokitnika lub żurawiny (bez cukru)
mała garść pistacji
1/2 opakowania sera feta
sos:
5 - 6 truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oleju z awokado
szczypta soli i cukru
Sposób przygotowania:
- Szparagi opłucz, osusz, odłam zdrewniałe końcówki, pokrój na mniejsze kawałki, skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej lub na zwykłej patelni. Można też upiec szparagi na grillu, wtedy nie należy ich kroić przed pieczeniem, tylko po. Gotowe odstaw do przestygnięcia.
- Truskawki na sos rozgotuj w małym rondelku dodając 1-2 łyżeczki wody. Kiedy są zupełnie miękkie przetrzyj przez sitko i połącz z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszaj do uzyskania emulsji.
- W misce połącz wszystkie składniki sałatki oprócz fety. Rozłóż je na 2 porcje, posyp pokruszoną fetą i polej sosem.
Świetny przepis. Idealny na czerwiec :)
OdpowiedzUsuń