Składniki (na formę o wymiarach 10 cm x 36 cm):
ciasto:
125 g mąki
75 g masła
50 g zmielonych migdałów
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 - 2 łyżeczki zimnej wody
dodatkowo odrobina masła i mąki do wysmarowania foremki
krem:
135 g soku z cytryny (użyłam soku cytrynowego marki Limmi)
90 g masła
4 małe jajka (160 g)
135 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
do podania:
spora garść borówek
listki melisy
Sposób przygotowania:
- Wysmaruj foremkę masłem i wysyp mąką.
- Z mąki, masła, zmielonych migdałów i cukru pudru z dodatkiem szczypty soli zagnieć ciasto, dla ostatecznego połączenia ciasta dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto rozwałkuj podsypując blat mąką. Płatem ciasta wyłóż foremkę, wyrównaj brzegi, a dno ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 190°C. Na schłodzonym cieście połóż kawałek pergaminu i wysyp 2 garście fasolek lub grochu, aby obciążyć spód tarty. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij pergamin z fasolkami i piecz spód jeszcze przez 10 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj krem (najlepiej zrobić to w czasie, gdy ciasto chłodzi się w lodówce). W rondelku podgrzej masło tylko do rozpuszczenia. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
- Jajka ubij z cukrem na gęstą, puszystą masę (najlepiej w robocie kuchennym), na koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną. Masę jajeczną przelej do rondla z przestudzonym masłem połączonym z sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.
- Rondel z kremem podgrzewaj powoli na średnim/małym ogniu cały czas mieszając. W miarę podgrzewania masa będzie gęstniała. Krem jest gotowy, gdy zrobi się bardzo gęsty i gorący, jednak nie wolno doprowadzić do zagotowania. Zdejmij krem z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzony krem przełóż na upieczony spód tarty, wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki do schłodzenia.
- Przed podaniem posyp borówkami i listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz