wtorek, 16 czerwca 2020

Tarta ze szparagami



Składniki na formę o wymiarach 10 cm x 36 cm:

ciasto:
odrobina masła i mąki do przygotowania formy
125 g mąki
75 g masła
szczypta soli
2-3 łyżeczki zimnej wody

nadzienie:
2 jajka
3 - 4 łyżki śmietany
70 g utartego sera pecorino 
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 pęczek cienkich szparagów
1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:
  1. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  2. Z mąki i masła zagnieć ciasto dodając szczyptę soli. Dla ostatecznego połączenia składników dodaj odrobinę zimnej wody. Ciasto rozwałkuj na podłużny płat i wyłóż nim formę (nadwyżki ciasta poobrywaj i uzupełnij tam, gdzie brakuje. Dno ciasta ponakłuwaj widelcem i wstaw foremkę do lodówki na godzinę.
  3. Jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj ser oraz szczypiorek i wymieszaj.
  4. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki.
  5. Schłodzone ciasto przykryj pergaminem i obciąż fasolkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz 15 minut, następnie zdejmij pergamin i fasoli i piecz kolejne 7-8 minut.
  6. Wyjmij formę z piekarnika, Przelej do formy masę jajeczno-serową. Na wierzchu poukładaj szparagi kierując główki raz w jedną raz w drugą stronę. Na całej długości foremki powinny się zmieścić dwa rzędy szparagów w dwóch warstwach. Wierzchnią warstwę szparagów posmaruj oliwą.
  7. Formę ponownie wstaw do piekarnika i piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 20-25 minut albo do czasu aż masa jajeczno-serowa się zetnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz