niedziela, 26 lipca 2020

Spaghetti all 'Amatriciana



Składniki (2-3 porcje):
1 mała cebula (u mnie była to czerwona)
1 papryczka chilli
100 g włoskiej pancetty lub wędzonego boczku
4-5 dojrzałych pomidorów (najlepsza będzie taka odmiana, która ma mało soku, a dużo miąższu)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
makaron spaghetti (lub bucatini)
odrobina utartego sera pecorino do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Cebulę pokrój w kostkę, papryczkę posiekaj, pancettę pokrój w centymetrowe paski.
  2. Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę.
  3. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, następnie dodaj chilli, a po chwili cebulę i chilli odsuń na bok i dodaj pancettę. Gdy pancetta lekko się zrumieni przełóż ją do miseczki, a na patelnię dodaj pomidory, wymieszaj z cebulą oraz chilli i gotuj na niewielkim ogniu, aby sos trochę odparował. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Gdy sos się gotuje, przygotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź zostawiając 2 łyżki wody z gotowania.
  5. Na patelnię z sosem przełóż odcedzony makaron i odrobinę wody z gotowania makaronu, dodaj pancettę i podgrzewając wymieszaj makaron z sosem. Podawaj natychmiast, a każdą porcję posyp łyżeczką utartego sera pecorino. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz