Składniki (na formę o maks. wymiarach 30 x 40 cm):
7-8 moreli lub 4 - 5 brzoskwiń
masło do wysmarowania formy do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g borówek
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Morele pokrój na ćwiartki, jeśli używasz brzoskwiń, pokrój je na ósemki.
- Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
- Jajka z cukrem ubij w robocie kuchennym na puszystą, gęstą masę.
- Do masy jajecznej dodaj cukier z wanilią oraz skórkę z cytryny, a następnie wlej powoli maślankę i olej miksując nadal na niskich obrotach.
- Dodaj partiami przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę mieszając nadal do połączenia składników.
- Ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch i porozkładaj owoce.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Przestygnięte ciasto posyp cukrem pudrem.
Wykorzystałam przepis z bloga kulinarneprzygodygatity.pl lekko go modyfikując.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz