wtorek, 18 sierpnia 2020

Ciasto na maślance z borówkami i brzoskwiniami

 



Składniki (na formę o maks. wymiarach 30 x 40 cm):

7-8 moreli lub 4 - 5 brzoskwiń
masło do wysmarowania formy do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z 1 cytryny
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g borówek
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:
  1. Morele pokrój na ćwiartki, jeśli używasz brzoskwiń, pokrój je na ósemki.
  2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  3. Jajka z cukrem ubij w robocie kuchennym na puszystą, gęstą masę.
  4. Do masy jajecznej dodaj cukier z wanilią oraz skórkę z cytryny, a następnie wlej powoli maślankę i olej miksując nadal na niskich obrotach.
  5. Dodaj partiami przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę mieszając nadal do połączenia składników.
  6. Ciasto przelej do formy, wyrównaj wierzch i porozkładaj owoce.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Przestygnięte ciasto posyp cukrem pudrem.
Wykorzystałam przepis z bloga kulinarneprzygodygatity.pl lekko go modyfikując.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz