Składniki (2 porcje):
makaron spaghetti (ilość na 2 porcje)
1/2 opakowania serka ricotta
2 łyżki oliwy
2 łyżki utartego sera pecorino lub parmezanu
2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, oregano, tymianek lub sama bazylia)
skórka otarta z 1 cytryny + 2-3 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku obrany i posiekany
sól, pieprz
pieczone pomidorki koktajlowe według przepisu klik
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę. Na gotującą wrzuć makaron i ugotuj go zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- W misce umieść wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorków, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem
- Makaron przecedź zostawiając 1/2 szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron do miski z kremem z ricotty wraz z połową pomidorków i szybko wymieszaj, Jeżeli makaron jest zbyt suchy, dodaj trochę wody z gotowania. Rozłóż na porcje i posyp dodatkową porcją pomidorków. Podaj i jedz natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz