czwartek, 13 sierpnia 2020

Tajski smażony ryż z krewetkami - Khao Pad Goong ข้าวผัดกุ้ง

 


Składniki (2 porcje):

2 łyżki oleju arachidowego lub innego 
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
2 szalotki obrane i pokrojone w kostkę
2 - 3 cebulki dymki(białe części)
garść fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki
1 marchewka utarta na grubej tarce (dowolnie)
200 g małych krewetek
1 woreczek ugotowanego poprzedniego dnia i przechowanego w lodówce ryżu jaśminowego
 1 jajko 

sos:
składniki sosu połącz w miseczce zanim przystąpisz do gotowania
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka cukru palmowego

do podania:
świeża kolendra,
posiekane zielone części dymki
1- 2 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki
1 limonka pokrojona na ćwiartki
ok. 3 łyżki sosu rybnego
mielony pieprz (dowolnie)
 
Sposób przygotowania: 

Smażony ryż Khao Pad Goong należy przygotowywać bardzo krótko, trzeba więc mieć pod ręką wszystkie składniki obrane, pokrojone itd. Pamiętajmy, że używamy już ugotowanego ryżu i nie chcemy, żeby się zamienił w miazgę, a warzywa powinny pozostać chrupiące. Gotując ryż przeznaczony do tej potrawy można skrócić czas gotowania o 1-2 minuty, aby uniknąć wspomnianej miazgi.
  1. W woku lub na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim czosnek, po chwili dodaj do woka szalotkę i dymkę, a po kolejnej chwili fasolkę (i marchewkę, jeśli używasz). Smaż razem cały czas mieszając, a po 1-2 minutach dodaj ryż i krewetki. Mieszając smaż dalej przez kolejną minutę.
  2. Przesuń ryż z warzywami na bok woka, a w puste miejsce wybij jajko. Przemieszaj jajko, a gdy się lekko zetnie, połącz z ryżem.
  3. Do woka wlej przygotowany sos, wymieszaj i po chwili zestaw wok z ognia.
  4. Smażony ryż podaj posypany kolendrą, dymką i chilli z dwoma ćwiartkami limonki na każdą porcję. Dodatkowo można skropić każdą porcję sosem rybnym.

Alternatywnie z sosu rybnego, soku z limonki i posiekanego chilli (za składników do podania) można przygotować sos Prik Nam Pla i podać go w miseczce jako dodatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz