Składniki (2 porcje):
2 łyżki oleju arachidowego lub innego
2 ząbki czosnku obrane i posiekane
2 szalotki obrane i pokrojone w kostkę
2 - 3 cebulki dymki(białe części)
garść fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki
1 marchewka utarta na grubej tarce (dowolnie)200 g małych krewetek
1 woreczek ugotowanego poprzedniego dnia i przechowanego w lodówce ryżu jaśminowego
1 jajko
sos:
składniki sosu połącz w miseczce zanim przystąpisz do gotowania
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka cukru palmowego
do podania:
świeża kolendra,
posiekane zielone części dymki
1- 2 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki
1 limonka pokrojona na ćwiartki
ok. 3 łyżki sosu rybnego
mielony pieprz (dowolnie)
Sposób przygotowania:
Smażony ryż Khao Pad Goong należy przygotowywać bardzo krótko, trzeba więc mieć pod ręką wszystkie składniki obrane, pokrojone itd. Pamiętajmy, że używamy już ugotowanego ryżu i nie chcemy, żeby się zamienił w miazgę, a warzywa powinny pozostać chrupiące. Gotując ryż przeznaczony do tej potrawy można skrócić czas gotowania o 1-2 minuty, aby uniknąć wspomnianej miazgi.
- W woku lub na patelni podgrzej olej i podsmaż na nim czosnek, po chwili dodaj do woka szalotkę i dymkę, a po kolejnej chwili fasolkę (i marchewkę, jeśli używasz). Smaż razem cały czas mieszając, a po 1-2 minutach dodaj ryż i krewetki. Mieszając smaż dalej przez kolejną minutę.
- Przesuń ryż z warzywami na bok woka, a w puste miejsce wybij jajko. Przemieszaj jajko, a gdy się lekko zetnie, połącz z ryżem.
- Do woka wlej przygotowany sos, wymieszaj i po chwili zestaw wok z ognia.
- Smażony ryż podaj posypany kolendrą, dymką i chilli z dwoma ćwiartkami limonki na każdą porcję. Dodatkowo można skropić każdą porcję sosem rybnym.
Alternatywnie z sosu rybnego, soku z limonki i posiekanego chilli (za składników do podania) można przygotować sos Prik Nam Pla i podać go w miseczce jako dodatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz