poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Wietnamska sałatka z krewetek z makaronem ryżowym i chrupiącymi warzywami

 

Składniki (2 porcje):

1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
mały kawałek utartego imbiru
10 dużych krewetek (kaliber 16-20)
1 łyżka oleju
 1 ząbek czosnku
2 porcje makaronu ryżowego ugotowanego wg. przepisu na opakowaniu
1 ogórek pokrojony w dowolny sposób
1 marchewka pokrojona na cienkie paski
1 zielone mango obrane i pokrojone na kawałki
2-3 liście kruchej sałaty pokrojone w paski
garść kiełków fasoli mung
2 łyżki prażonej cebulki
listki mięty

sos nước chấm:
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki limonki
1 łyżka octu ryżowego
1 posiekany ząbek czosnku
1 posiekana papryczka chilli
1-2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Z sosu sojowego, rybnego oraz imbiru zrób marynatę i zanurz w niej krewetki na minimum godzinę. 
  2. Krewetki wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym. Na patelni podgrzej olej, dodaj pokrojony na kawałki ząbek czosnku. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć , usuń go, a na oleju usmaż krewetki. Gotowe przełóż na ręcznik papierowy.
  3. W miseczce połącz składniki sosu.
  4. Warzywa i makaron rozłóż na talerzach w dowolny sposób, dodaj krewetki, posyp prażoną cebulką i polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz