niedziela, 9 sierpnia 2020

Pierogi ruskie z batatem i kurkami

 
 Składniki:
ciasto:
ok. 400 g mąki
3/4 szklanki gorącej wody
1 jajko + 1 żółtko
2 łyżki oliwy

nadzienie:
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
1 łyżka masła
300 g twarogu
400 g ugotowanych  lub upieczonych batatów
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz mielony

do podania:
2 łyżki masła
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
300 g opłukanych i osuszonych kurek
szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób dołek i zacznij dodawać gorącą wodę jednocześnie mieszając nożem. Kiedy mniej więcej połowa ciasta jest połączona z wodą, dodaj jajko, żółtko i oliwę. Rękami zagnieć jednolite ciasto podsypując mąką, jeśli za bardzo się klei. Kiedy ciasto jest idealnie gładkie okryj je folią i pozostaw, aby odpoczęło.
  2. Cebulę podsmaż na maśle.
  3. Twaróg i ziemniaki przetrzyj przez praskę, dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Ciasto wałkuj partiami, szklanką wycinaj krążki i formuj pierogi nakładając do każdego po łyżeczce farszu.
  5. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj płaską łyżkę soli. Na gotującą wodę wrzuć partię pierogów tak, aby swobodnie pływały, delikatnie zamieszaj, żeby się nie posklejały. Po kilku minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody wyjmij je używając łyżki cedzakowej. Podobnie postępuj z pozostałą ilością przygotowanych pierogów.
  6. Na patelni podgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj kurki i podsmażaj razem jeszcze ok. 7-8 minut. Dopraw solą.
  7. Ugotowane pierogi podaj polane masłem z cebulką i kurkami.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi ruskie, ale takich jeszcze nie jadłam, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń