Właściwie to nie jest zupa, tylko przetarte pomidory, zero wody, zero bulionu. Włosi nazywają ją pappa al pomodoro, więc w pewnym sensie nazwa mówi sama za siebie, ma być gęsta, taka, że łyżka w niej staje. A ten smak, ten zapach i ten kolor, to wszystko tylko w sierpniu.
Składniki (4 porcje):
1,5 kg pomidorów odmiany lima
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
2 gałązki bazylii
1/2 bułki typu ciabatta
sól, pieprz mielony
do podania:
listki bazylii
2 łyżki oliwy
upieczone pomidorki koktajlowe (dowolnie)
utarty parmezan (dowolnie)
grzanki
Sposób przygotowania:
- Pomidory opłucz i pokrój na mniejsze kawałki.
- W rondlu podgrzej oliwę dodaj czosnek i podsmaż do zeszklenia.
- Dodaj pomidory, bazylię oraz ciabattę i duś, aż wszystkie składniki będą zupełnie rozgotowane, ok. 20-30 minut.
- Całość zmiksuj blenderem na jednolity krem, a potem jeszcze przetrzyj przez sitko, aby wyeliminować pestki.
- Zupę dopraw solą i pieprzem i podaj z listkami bazylii, dodatkowo skrop każdą porcję oliwą. Ja dodałam do tego pieczone pomidorki koktajlowe oraz grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz