piątek, 4 września 2020

Sałatka z figami, cykorią, burakiem i serem pleśniowym



Składniki (2 porcje):

1 czerwona cebula średniej wielkości
sok z 1/2 cytryny
3 figi
2 czerwone cykorie
1 upieczony lub ugotowany burak (u mnie to był burak chioggia, ale może być zwykły czerwony)
1/2 opakowania sera pleśniowego
listki fioletowej bazylii (lub zielonej)
kilka orzechów włoskich (dowolnie, ja nie dałam)

dressing:
2 łyżki oleju z orzechów włoskich lub oliwy z oliwek
2 łyżki melasy z granatów 
2 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki sumaku (jeśli nie masz, to pomiń)

Sposób przygotowania:
  1. Cebulę obierz, pokrój na cienkie krążki, umieść w miseczce, polej sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw.
  2. Składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć go i energicznie wstrząśnij, aby składniki połączyły się.
  3. Z cykorii odetnij głąb i podziel ją na liście, buraka pokrój w plasterki lub w ósemki.
  4. Rozłóż cykorię i buraczki na talerzach, na wierzchu połóż pokrojone na ćwiartki figi oraz zamarynowaną cebulę.
  5. Sałatkę posyp pokruszonym serem i listkami bazylii, dodaj kawałki orzechów (jeśli używasz).
  6. Sałatkę polej sosem i od razu podaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz