niedziela, 6 września 2020

Figi z kozim serem, miodem i czerwonym pieprzem

 


Składniki (12 porcji):

6 dużych, dojrzałych fig
1 opakowanie koziego serka (rolka typu camembert), 180 g
3 łyżeczki płynnego miodu lipowego lub akacjowego
3 łyżeczki czerwonego pieprzu
kilka gałązek rozmarynu

Sposób przygotowania:
  1. Odetnij ogonki fig, owoce przekrój w poprzek na 2 równe połówki. Serek pokrój na 12 plasterków grubości niecałego centymetra.
  2. Na każdej fidze połóż plasterek sera, Całość skrop miodem i posyp czerwonym pieprzem. Udekoruj gałązkami rozmarynu.
Uwaga. Przygotowane figi z serem można też wstawić na chwilę do piekarnika nagrzanego na funkcji grill, a kiedy serek lekko się stopi, wyjąć i skropić miodem oraz posypać pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz