niedziela, 6 września 2020

Sałatka Waldorf z pieczonymi winogronami

 


Składniki  (2 porcje):

ok. 350 g różowych winogron (najlepiej bezpestkowych)
1/2 łyżki oliwy
szczypta soli morskiej
1/2 selera korzeniowego średniej wielkości
odrobina soku z cytryny
1 duże, twarde, kwaskowe jabłko
3 łyżki pestek granatu
mała garść orzechów pecan

sos:
2 łyżki majonezu
sok z 1/2 pomarańczy (lub z winogron albo granatu)
szczypta pieprzu kajeńskiego


Sposób przygotowania:
  1. Winogrona umieść na płaskiej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posyp solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (winogrona są gotowe, gdy zaczynają się lekko marszczyć). Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  2. Korzeń selera obierz i pokrój na zapałki, skrop cytryną, aby zachował ładny, biały kolor.
  3. Jabłko pokrój w półplasterki bez obierania.
  4. Przygotuj sos wlewając do odmierzonej ilości majonezu tyle soku, aby sos pozostał gęsty, ale płynny, dopraw do smaku pieprzem kajeńskim. 
  5. Składniki sałatki rozłóż na miski lub talerze i polej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz