czwartek, 15 października 2020

Irlandzka owsianka na mleku kokosowym z figami i granatem


Składniki (2 porcje):

1 łyżka masła
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka kokosowego
2 szklanki wody
szczypta soli
1 - 2 łyżeczki cukru

do podania:

na każą porcję: 1 figa, 1 łyżka pestek granatu, kilka pistacji, 1 łyżeczka sezamu
syrop klonowy

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej masło, dodaj płatki owsiane i podsmażaj razem mieszając do momentu, aż płatki nabiorą złotego koloru i lekko karmelowego zapachu.
  2. Przełóż płatki do rondelka, dodaj mleko kokosowe, wodę i sól, gotuj razem mieszając często, aż owsianka będzie gęsta. Na koniec dodaj cukier i wymieszaj.
  3. Owsiankę udekoruj pokrojoną figą, granatem, pistacjami i sezamem i polej odrobiną syropu klonowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz