niedziela, 1 listopada 2020

Domowa pasta massaman curry - Prig Gang Mussamun - พริกแกงมัสมั่น

 



Składniki:

3 - 4 podłużne strąki suszonej czerwonej chilli o dł. ok. 10 - 15 cm
1 łodyżka trawy cytrynowej  (tylko biała część)
kawałek galangalu lub imbiru o dł. ok. 2-3 cm
6 ząbków czosnku
4 szalotki
5 goździków
kawałek cynamonu o dł. ok. 10 cm
5-7 ziaren kardamonu
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
4-5 korzeni świeżej kolendry lub 1 łyżeczka  suszonej mielonej kolendry
1/3 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka pasty krewetkowej
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Z tej ilości składników otrzymamy 3 łyżki pasty, wystarcza to na przygotowanie 4 porcji curry.


Sposób przygotowania:
  1. Chilli przekrój wzdłuż na pół, usuń pestki i zalej gorącą wodą na 5 minut. Wyjmij z wody, osącz i pokrój na drobne kawałki.
  2. Trawę cytrynową pokrój na cienkie plasterki. Czosnek i szalotki obierz i pokrój w kostkę,
  3. Goździki, cynamon i kardamon podsmaż przez kilka minut na suchej patelni (kiedy zaczną intensywnie pachnieć, są gotowe). Przestudzone przyprawy przełóż do moździerza i rozetrzyj na proszek.
  4. Do moździerza dodaj pokrojone chilli, trawę cytrynową, galangal lub imbir, czosnek i szalotki.
  5. Dodaj kolendrę, kumin, pastę krewetkową i pieprz.
  6. Rozetrzyj zawartość moździerza na gładką pastę. Tu można wspomóc się też blenderem. Pasta powinna być w miarę gładka, ale nie będzie ona aksamitna, chodzi o to, aby rozbić nitkowate struktury trawy cytrynowej i galangalu lub imbiru.

Pasta massaman służy do przygotowania massaman curry - dania z południowej Tajlandii, przepisu szukaj tu: klik  Jeśli chcesz przechować pastę w lodówce przez kilka dni do tygodnia, przełóż ją do słoiczka i zalej 1 łyżką oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz