niedziela, 1 listopada 2020

Massaman curry z wołowiną - kaeng matsaman neua - มัสมั่นเนื้อ

 



Składniki (2 porcje):
2 łyżki oleju
1,5 łyżki pasty massaman curry przygotowanej wg. przepisu klik lub pasty ze sklepu
400 g wołowiny (najlepszy byłby antrykot) pokrojonej w grubą kostkę
1 puszka gęstego mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu
1 mały kawałek cynamonu
1 liść laurowy
2-3 ziemniaki pokrojone na grube kawałki (bez obierania)
2 łyżki sosu rybnego
1,5 łyżki cukru palmowego
1,5 łyżki pasty tamaryndowej
garść prażonych orzeszków ziemnych
1 czerwone chilli pokrojone w krążki do podania

Sposób przygotowania:
  1. Podgrzej olej w woku, dodaj pastę massaman i podgrzewaj mieszając przez 2 minuty aż zacznie pachnieć.
  2. Do woka dodaj kawałki wołowiny i podsmażaj przez 5 minut mieszając. 
  3. Dodaj mleko kokosowe, bulion, cynamon, liść laurowy, ziemniaki, sos rybny, cukier, pastę tamaryndową i 3/4 orzeszków. 
  4. Woka przykryj i gotuj curry na małym ogniu przez 1 godzinę lub do czasu aż mięso będzie miękkie. Spróbuj curry i, jeśli trzeba dopraw dodatkową ilością sosu rybnego i/lub pasty tamaryndowej.
  5. Gotowe curry posyp pozostałymi orzeszkami i pokrojoną papryczką chilli.
Zamiast wołowiny można użyć wieprzowiny lub kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz