środa, 4 listopada 2020

Azjatycka sałatka z wołowiną, zielonymi warzywami i mango



Składniki (2 porcje):

mięso i marynata:
2 steki wołowe z antrykotu o wadzie ok 200 g każdy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łodyga trawy cytrynowej (biała część) drobno posiekana
kawałek imbiru (ok. 3 cm) utarty na tarce
1 łyżka oleju do smażenia

poza tym:
2 porcje ugotowanego makaronu azjatyckiego (np. jak do ramenu)
2 garście kiełków groszku (można  też użyć drobno pokrojonej sałaty lub kapusty pekińskiej
3 - 4 cebulki dymki ze szczypiorem
4 strączki zielonej chilli
garść kolendry
1/2 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych uprażonych na suchej patelni

sos:
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki

Sposób przygotowania:
  1. Steki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Z sosu sojowego, ostrygowego, czosnku, trawy cytrynowej i imbiru przygotuj marynatę, natrzyj nią steki z obu stron, przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
  2. Przed smażeniem oczyść steki z przypraw i usmaż na oleju na medium  (2 - 3 minuty z każdej strony zależnie od grubości). Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw na kilka minut.
  3. W misce umieść makaron, kiełki, pokrojoną dymkę i chilli, listki kolendry i obrane oraz pokrojone na kawałki mango. Dodaj przestudzone steki pokrojone w plasterki.
  4. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj na gładką emulsję.
  5. Sałatkę polej sosem i wymieszaj, rozłóż na porcje i posyp orzeszkami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza