niedziela, 6 grudnia 2020

Świąteczna granola



Składniki (3 słoiki po 0,75 l):
4 szklanki płatków owsianych
1 szklanka pestek dyni
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 szklanka obranych pistacji
1 szklanka połamanych orzechów włoskich
1 jabłko utarte na drobnej tarce
1/4 szklanki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta soli
1 szklanka suszonych żurawin
1 szklanka grubo pokrojonych suszonych śliwek
1 szklanka pokrojonych suszonych fig

 
 Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce umieść płatki, dodaj ziarna i orzechy, jabłko, miód, cukier, olej oraz przyprawy i sól.
  2. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, najlepiej ręką.
  3. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp mieszankę rozprowadzając ją równą warstwą po całej powierzchni. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160° C i piecz około 30 minut mieszając co 10 minut, aby granola piekła się równomiernie. Granola jest gotowa, gdy jest chrupiąca i ma złoto-karmelowy kolor.
  4. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw granolę do przestygnięcia, zimną wymieszaj z suszonymi owocami i przełóż do słoików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz