wtorek, 8 grudnia 2020

Ciasteczka czekoladowo - bananowe z orzechami wg. Ottolenghiego

 

Składniki (ok. 25 szt):

110 g masła o temperaturze pokojowej
110 g drobnego cukru (tyle jest w oryginalnym przepisie, ale uważam, że 80 g wystarczy)
1 jajko
125 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g kakao (użyłam czarnego kakao, dlatego ciasteczka mają taki ciemny kolor)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao pokrojona na małe kawałki (0,5 cm)
50 g banana rozgniecionego widelcem
170 g  grubo posiekanych orzechów włoskich lub pekan 
100 g cukru pudru


Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodaj jajko i jeszcze przez chwilę ucieraj do połączenia składników.
  2. W osobnej misce umieść wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, proszek, kakao, cynamon i sól. Wymieszaj.
  3. Suche składniki dodaj do maślanej mieszaniny. Mieszaj wszystko przez 15 sekund, następnie dodaj czekoladę oraz banana i wymieszaj do połączenia składników. Wstaw masę do lodówki na około 2 godziny.
  4. Z zimnej masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie każdą kulkę otocz w posiekanych orzechach lekko dociskając orzechy. Układaj kulki na blaszce lub desce do krojenia przykrytej papierem do pieczenia.  Wstaw uformowane ciastka ponownie do lodówki na około godzinę.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190° C. 
  6. Wyjmij ciastka z lodówki i każde z nich otocz w cukrze pudrze wysypanym na talerz. Układaj ciastka na blaszce w odstępach około 3 cm, każde ciastko delikatnie spłaszcz. 
  7. Piecz ciastka 10 minut, po wyjęciu odstaw na kolejne 10 minut do ostygnięcia i dopiero wtedy przełóż je na kratkę do studzenia, a zupełnie zimne do pojemnika lub puszki na ciastka.
Przepis z książki Y. Ottolenghi i H.Goh - "Słodko"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz