piątek, 11 grudnia 2020

Łosoś marynowany w whisky z sosem holenderskim czyli skandynawski przysmak w irlandzkim wydaniu

 


Składniki (4 porcje):

ok. 450 bardzo świeżego łososia (jeśli się uda kupić, to najlepszy będzie dziki, pacyficzny)
1 kieliszek irlandzkiej whisky
1 łyżka soli (można użyć soli smakowej, ja wykorzystałam sól cytrynową w płatkach)
1 łyżka cukru
1 -2 pęczki kopru
 
sos holenderski:
3 żółtka
50 ml whisky (lub innego alkoholu np. białego wina)
50 ml soku z cytryny
ok. ½ kostki masła (użyłam masła Kerrygold)
sól i biały pieprz do smaku
 
do podania:
4 grzanki
sałata lub rukola
kilka gałązek kopru


Sposób przygotowania:

  1. Porcję łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, usuń ewentualne ości i ułóż na dużym kawałku folii spożywczej.
  2. W miseczce wymieszaj whisky, sól, cukier i posiekany koper. Mieszankę rozprowadź grubą warstwą na płacie łososia. Całość owiń szczelnie folią spożywczą, umieść w głębszym naczyniu i dociśnij z góry np. deseczką do krojenia. Odstaw do lodówki na dobę lub nieco dłużej.
  3. Przygotuj sos holenderski. Masło lekko podgrzej – tylko do stopienia się. Żółtka wybij do miski żaroodpornej. Miskę ustaw na rondelku z gotującą się na małym ogniu wodą. W misce nad parą ubijaj żółtka jak na kogel mogel do czasu aż staną się puszyste i jasnożółte (uważaj, aby ich nie przegrzać, bo się zwarzą). Dodaj whisky i sok z cytryny nadal ubijając. Pomału dolewaj płynne masło wciąż ubijając aż otrzymasz aksamitny, gładki sos o konsystencji śmietany kremówki (po ostygnięciu sos lekko zgęstnieje). Dopraw sos do smaku solą i białym pieprzem.
  4. Odpakuj zamarynowanego łososia z folii, usuń nadmiar przypraw i pokrój ostrym nożem w plastry trzymając nóż pod kątem 45 stopni w stosunku do deski.
  5. Porcje łososia podaj na grzankach, liściach sałaty lub rukoli polane przestudzonym sosem holenderskim i udekorowane koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz