piątek, 11 grudnia 2020

Pieczone udka kurczaka z warzywami i granatem



Składniki (2 porcje):
2 uda z kurczaka kukurydzianego zagrodowego
sól, pieprz mielony
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki melasy z granatu
2 - 3 marchewki obrane i pokrojone w talarki
6  obranych szalotek w całości
2 liście laurowe
mały kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm)
2/3 szklanki soku z granatu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i kolendry
ok. 100 g pestek granatu


Sposób przygotowania:

  1. Opłukane i osuszone uda natrzyj solą,  pieprzem i ząbkiem rozgniecionego czosnku. Odstaw na godzinę. 
  2. Na patelni podgrzej masło i podsmaż kurczaka do lekkiego zrumienienia skórki.
  3. Przełóż uda do naczynia żaroodpornego i posmaruj je melasą, dodaj marchewkę, szalotki, pozostały czosnek, przyprawy oraz połowę soku z granatu.
  4. Przykryte naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz około godziny lub do czasu, kiedy mięso będzie zupełnie miękkie. W międzyczasie podlewaj mięso powstającymi sokami oraz pozostałą ilością soku z granatu. 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię i dopiecz bez przykrycia.
  5. Przed podaniem posyp danie granatem i posiekaną zieleniną.  
Kurczak najlepiej smakuje z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz