wtorek, 15 grudnia 2020

Trufle czekoladowe z solonym karmelem i whisky

 

Te niezwykle proste w przygotowaniu, inspirowane Irlandią trufelki będą wspaniałym umilaczem czasu oczekiwania na święta, ale mogą też być sympatycznym prezentem od serca dla kogoś sercu bliskiemu. Zawierają one bowiem najlepsze, chyba, połączenie smaków, jakie świat wymyślił, tj. gorzką czekoladę i słodki kajmak. Dodatek soli morskiej i przełamanie alkoholem robi z nich wyrafinowaną słodką przekąskę, wymarzoną do gorzkiej kawy.

Składniki (24 szt):

3 tabliczki gorzkiej czekolady (300 g)
½ szklanki śmietanki kremówki
½ szklanki kajmaku (z puszki)
50 g masła (użyłam masła Kerrygold)
½ łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka, jeśli chcesz wyraźniej ją czuć
3 łyżki irlandzkiej whisky
½ szklanki kakao


Sposób przygotowania: 

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i umieść w misce.
  2. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj kajmak, masło i sól, następnie podgrzej do rozpuszczenia składników, dodaj whisky i wymieszaj.
  3. Ciepłą mieszanką zalej czekoladę i zamieszaj do upłynnienia czekolady i połączenia składników. Przestudzoną masę przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Ze schłodzonej masy formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtaczaj w kakao.
  5. Gotowe trufle przełóż do pudełeczka i przechowuj w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz